У Юридичному відділі УПЦ дали коментар з приводу проведення маніпулятивних соціологічних опитувань, що розпалюють релігійну ворожнечу в Україні 

17.06.2023

В мережі «Інтернет» на сайті Київського міжнародного інституту соціології з’явилися результати псевдосоціологічного опитування, під час якого громадянам України ставилось провокативне питання: «Як Ви вважаєте, якою має бути зараз політика влади України щодо Української Православної Церкви Московського Патріархату?». Юридичний відділ УПЦ опублікував коментар з приводу проведення даного опитування. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як зазначається у тексті коментаря, саме формулювання питання у даному соцопитуванні містить у собі маніпулятивну тезу про належність Української Православної Церкви до Московського патріархату. Така постановка питання вводить не тільки в оману опитувану особу, а й свідчить про свідому маніпуляцію, метою якої є отримання очікуваної відповіді.

У Юридичному відділі УПЦ наголосили, що в Україні немає жодної зареєстрованої церкви Московського патріархату, а всі зареєстровані в Україні за діючим законодавством релігійні організації Української Православної Церкви не містять у своїх установчих документах положень щодо належності до Московського патріархату і ніяким чином не можуть до нього відноситися.

«Цілком очевидним є факт того, що дане маніпулятивне соцопитування покликане сформувати, а не відобразити реальну суспільну думку. Головною метою подібних маніпуляцій є розпалювання релігійної ворожнечі та нетерпимості в Україні. Це підтверджується тезами, наведеними для читачів (споживачів) створеної інформації, якими стверджується, що УПЦ продовжує діяльність як “п’ята колона Кремля” і як наслідок відбувається “ріст підтримки повної заборони УПЦ”», – зазначається у зверненні.

Також у Юридичному відділі УПЦ звертають увагу на те, що під час цього соцопитування, як зазначено у викладеному пресрелізі, було опитано 1029 респондентів у 25 регіонах, тобто в середньому 40 осіб на регіон. З цієї кількості респондентів в середньому по 26 осіб у кожному регіоні підтримує позитивну відповідь на провокативне питання, втім, виходячи із кількості дорослого населення в кожному регіоні, яка приблизно дорівнює мільйону осіб, цілком очевидним є факт того, що виводити висновок про ставлення населення регіону до УПЦ із думки 26 осіб некоректно.

Юридичний відділ УПЦ наголосив на тому, в Україні діє принцип взаємного невтручання держави та церкви, який ґрунтується на конституційній нормі про відокремленість Церкви від держави (стаття 35 Конституції України). Проведене опитування порушує цю конституційну норму, а також Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» та низку інших вимог законодавства.

«Окрім цього, наскільки є законним в державі, що дотримується принципів демократії та релігійного плюралізму, піднімати питання про заборону діяльності релігійного об’єднання, яке налічує понад 12 тисяч релігійних організацій, що складає майже третину від всіх існуючих релігійних організацій в Україні? Для чого проводити опитування та ставити питання, які є морально та юридично нікчемними?» – йдеться у коментарі Юридичного відділу УПЦ.

Юридичний відділ УПЦ звертає увагу авторів та залучених до цього соцопитування експертів на положення статті 161 Кримінального кодексу України, відповідно до якої умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, інвалідності, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками є злочином.

Виходячи із вищевикладеного, УПЦ офіційно звертається до КМІС з вимогою негайно видалити зі свого офіційного сайту інформацію про дане опитування і на майбутнє не займатися маніпуляціями в сфері релігії. У випадку відсутності реагування на це звернення, Юридичний відділ УПЦ буде змушений звернутися до правоохоронних органів із відповідним повідомленням.


Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024