Храм Воскресіння Христового

01.07.2021

Адреса: Вінниця, вул. Хмельницьке шосе 5, 21000

Престольне свято: день Святої Пасхи

Настоятель: архімандрит Флавіан (Рішко)

Контакти: моб. телефон настоятеля храму 096 179 2835

Одне з творінь геніального архітектора Григорія Артинова знаходиться у Вінниці — це православний храм на честь Воскресіння Христового.

Побудували храм в 1910 році на території православного кладовища. Будівельні роботи обійшлися в 7100 рублів. Більшу частину коштів виділив Священний Синод, частину коштів взяли зі спадщини пані Слончевськой, інші ж — з коштів, які платили за місця на кладовищі.

Для будівництва споруди використовували граніт, взятий з міської каменоломні. Сама церква являла собою поєднання візантійського та давньоруського архітектурних стилів і складалася з вівтаря, середнього храму і притвору, над яким помістили дзвіницю з цегли. У підвальній частині церкви облаштували приміщення, де розміщували труни тих, які померли взимку, оскільки в зимовий період вони не могли бути похованими в склепах.

Дзвони храму привезли з міста Перм, а іконостас, два бічні ківоти, престол, балюстраду і три ікони замовили в майстерні видатного київського живописця Олександра Мурашка.

У радянський період Свято-Воскресенська церква залишалася одним з небагатьох діючих храмів в місті. Очевидно, однією з причин цього стало те, що церква була непримітною — з боку вулиці її загороджували величезні надгробки і склепи кладовища.

Після закриття кладовища в 1970-х роках, церква залишалася одним з трьох діючих храмів в місті.

У 1980-х роках почали реставрацію церкви: поклали новий дах, відновили старовинний іконостас і придбали нові ківоти. А незабаром в храмі з’явилися розписи, виконані місцевими художниками Олександром Назаренко — старшим і Олександром Назаренко — молодшим.

У 1990-х роках реставрацію храму продовжили, а також впорядкували прилеглу територію.

У 1996 році біля храму відбулося чудо: напередодні свята Воздвиження Животворящого Хреста Господнього на території біля церкви зрубали старий клен і виявили на зрізі стовбура зображення православного хреста. Незабаром над ним, з благословення тодішнього керуючого Вінницькою єпархією, архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Макарія (Свистуна) (+2007), збудували каплицю. Тепер ця каплиця є місцем паломництва тисяч православних християн Вінниччини.

У 2000-х роках почали зовнішню реставрацію церкви. Над входом прибудували навіс, щоб можна було проводити богослужіння на вулиці. Також замінили два куполи, а поруч збудували каплицю з Хрестильний.

На честь 2000-річчя від Різдва Христового біля храму встановили унікальний, найбільший у Вінницькій області поклінний хрест.

1 вересня 2020 року, у Неділю 12-у після П‘ятидесятниці, віряни храму на честь Воскресіння Христового відзначали 110-ту річницю з дня заснування своєї церкви. З нагоди ювілею богослужіння очолив намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел у співслужінні з митрополитом Житомирським і Новоград-Волинським Никодимом та митрополитом Вінницьким і Барським Варсонофієм.
За літургією митрополит Варсонофій, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, нагородив настоятеля храму архімандрита Флавіана (Рішко) богослужбовою нагородою – правом носіння другого хреста з прикрасами.
Детальніше: https://eparhia.vn.ua/2020/08/30…

Знаходиться храм на вулиці Хмельницьке шосе, 5. Дістатися сюди від залізничного вокзалу або західного автовокзалу можна на трамваї №4, зупинка «площа Василя Стуса».

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Антипасха. Літургія у Хрестовоздвиженському храмі Вінниці. 40-річчя протоієрея Богдана Маліновського

12 травня 2024 року, у 2-у Фомину Неділю після Пасхи, Антипасху, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Хрестовоздвиженському храмі міста Вінниці. Архіпастирю співслужили: благочинний Першого Вінницького міського округу протоієрей Богдан Маліновський; настоятель храму протоієрей Миколай Давидовський та клірики міста. Під час літургії особливо помолились про перемогу і мир у нашій Української Державі, […]

12.05.2024

Напередодні Антипасхи митрополит звершив всенічну у Різдво-Богородичному соборі

11 травня 2024 року, напередодні Неділі Антипасхи та дня памʼяті преподобного Амфілохія Почаївського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Всенічне бдіння в соборі Різдва Пресвятої Богородиці міста Вінниці. Архіпастирю співслужили почесний настоятель протоієрей Олексій Мельничук, настоятель собору протоієрей Максим Мельничук, клірики храму та гості у священному сані. Нагадаємо, завтра митрополит Варсонофій звершить літургію у Хрестовоздвиженському храмі […]

11.05.2024

Вихованці недільної школи храму свт. Луки Кримського м. Жмеринки привітали архіпастиря зі святом Пасхи 

9 травня 2024 року, у Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря, вихованці недільної школи храму святителя Луки Кримського міста Жмеринка привітали архіпастиря, кліриків, черниць та парафіян обителі зі святом Пасхи Христової. Під час свого виступу вихованці недільної школи розповідали вірші, співали пісні, інсценували невеличкі постановки, в яких було яскраво продемонстровано Біблійні сюжети пов’язані із Воскресінням Спасителя. […]

11.05.2024