Храм Воскресіння Христового

01.07.2021

Адреса: Вінниця, вул. Хмельницьке шосе 5, 21000

Престольне свято: день Святої Пасхи

Настоятель: архімандрит Флавіан (Рішко)

Контакти: моб. телефон настоятеля храму 096 179 2835

Одне з творінь геніального архітектора Григорія Артинова знаходиться у Вінниці — це православний храм на честь Воскресіння Христового.

Побудували храм в 1910 році на території православного кладовища. Будівельні роботи обійшлися в 7100 рублів. Більшу частину коштів виділив Священний Синод, частину коштів взяли зі спадщини пані Слончевськой, інші ж — з коштів, які платили за місця на кладовищі.

Для будівництва споруди використовували граніт, взятий з міської каменоломні. Сама церква являла собою поєднання візантійського та давньоруського архітектурних стилів і складалася з вівтаря, середнього храму і притвору, над яким помістили дзвіницю з цегли. У підвальній частині церкви облаштували приміщення, де розміщували труни тих, які померли взимку, оскільки в зимовий період вони не могли бути похованими в склепах.

Дзвони храму привезли з міста Перм, а іконостас, два бічні ківоти, престол, балюстраду і три ікони замовили в майстерні видатного київського живописця Олександра Мурашка.

У радянський період Свято-Воскресенська церква залишалася одним з небагатьох діючих храмів в місті. Очевидно, однією з причин цього стало те, що церква була непримітною — з боку вулиці її загороджували величезні надгробки і склепи кладовища.

Після закриття кладовища в 1970-х роках, церква залишалася одним з трьох діючих храмів в місті.

У 1980-х роках почали реставрацію церкви: поклали новий дах, відновили старовинний іконостас і придбали нові ківоти. А незабаром в храмі з’явилися розписи, виконані місцевими художниками Олександром Назаренко — старшим і Олександром Назаренко — молодшим.

У 1990-х роках реставрацію храму продовжили, а також впорядкували прилеглу територію.

У 1996 році біля храму відбулося чудо: напередодні свята Воздвиження Животворящого Хреста Господнього на території біля церкви зрубали старий клен і виявили на зрізі стовбура зображення православного хреста. Незабаром над ним, з благословення тодішнього керуючого Вінницькою єпархією, архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Макарія (Свистуна) (+2007), збудували каплицю. Тепер ця каплиця є місцем паломництва тисяч православних християн Вінниччини.

У 2000-х роках почали зовнішню реставрацію церкви. Над входом прибудували навіс, щоб можна було проводити богослужіння на вулиці. Також замінили два куполи, а поруч збудували каплицю з Хрестильний.

На честь 2000-річчя від Різдва Христового біля храму встановили унікальний, найбільший у Вінницькій області поклінний хрест.

1 вересня 2020 року, у Неділю 12-у після П‘ятидесятниці, віряни храму на честь Воскресіння Христового відзначали 110-ту річницю з дня заснування своєї церкви. З нагоди ювілею богослужіння очолив намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел у співслужінні з митрополитом Житомирським і Новоград-Волинським Никодимом та митрополитом Вінницьким і Барським Варсонофієм.
За літургією митрополит Варсонофій, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, нагородив настоятеля храму архімандрита Флавіана (Рішко) богослужбовою нагородою – правом носіння другого хреста з прикрасами.
Детальніше: https://eparhia.vn.ua/2020/08/30…

Знаходиться храм на вулиці Хмельницьке шосе, 5. Дістатися сюди від залізничного вокзалу або західного автовокзалу можна на трамваї №4, зупинка «площа Василя Стуса».

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024