Дмитрівська поминальна субота

07.11.2020

Дмитрівська поминальна субота — субота перед днем ​​пам’яті св. великомученика Димитрія Солунського (8 листопада). Спочатку поминання відбувалося за всіма воїнами, полеглими в битві. Поступово Дмитрівська субота стала днем ​​заупокійного поминання всіх покійних православних християн.

У Димитрівську батьківську суботу традиційно відвідують могили покійних рідних, в церквах і на цвинтарях служать панахиди та заупокійні літії, влаштовують поминальні трапези.

Щоб пом’янути своїх спочилих родичів церковно, необхідно прийти в храм на богослужіння ввечері в п’ятницю напередодні батьківської суботи. У цей час відбувається велика панахида, або парастас. Всі тропарі, піснеспіви присвячені молитві за померлих. Вранці в саму поминальну суботу відбувається заупокійна Божественна літургія, після якої служать загальну панахиду.

В якості пожертви в храм прийнято приносити продукти. Як правило, на канон кладуть хліб, солодощі, фрукти, овочі і т.д. Можна приносити борошно для просфор, кагор для здійснення літургії, свічки і масло для лампад. Не прийнято приносити м’ясні продукти або міцні спиртні напої.

Якщо немає можливості в ці дні відвідати храм або кладовище, можна помолитися за упокій спочилих у домашній молитві. Взагалі Церква заповідає нам не тільки в особливі дні поминання, але кожен день молитися про покійних батьків, родичів та близьких нам людей.

Молитва за спочилих:
«Упокой, Господи, души усопших раб Твоих: родителей моих, сродников, благодетелей (имена их) и всех православных христиан, и прости им вся согрешения вольная и невольная, и даруй им Царствие Небесное.»

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024