Вознесіння Господнє: в чому сенс свята? Чому священики служать в білому?(+відео)

27.05.2020

Вознесіння Господнє – одне з двунадесятих (що означає найголовніших і найвагоміших) свят Православної Церкви.

Святкується Вознесіння через сорок днів після Великодня. Саме сорок днів Господь був із Своїми учнями, навчаючи їх невідомому раніше, того, що було приховано від них до Воскресіння Спасителя.

Вознесіння, є кульмінацією земного життя Христа. Завдяки Вознесінню Господнього людство навіки набуло безкраї горизонти пізнання Божества.

З того самого моменту шлях пізнання Господа відкритий кожному. Важливо на цьому шляху не приймати вузькість свого розуміння і сприйняття через обмеженість того, що ми пізнаємо. Богопізнання – це постійний шлях до Бога, безперервний ні в цьому житті, ні у Вічності.

На це вказує і одяг священиків, які служать на Вознесіння в білих ризах (їх використовують також на Різдво Христове, Богоявлення, Преображення), вони символізують божественне нетварне світло.

Вознесіння Христа Спасителя має онтологічне значення. Син Божий сприйняв людську природу, яка в Піднесенні увійшла в Божественну славу. Вознесіння має есхатологічний сенс. Воно стало завершенням земного життя Христа, а Друге пришестя буде завершенням циклу земного буття людства. Вознесіння має для нас моральне значення. Ми повинні пам’ятати, що належимо не тільки землі, але й небу, не тільки часу, але і вічності, не тільки матерії, але і духу. І, живучи на землі, намагатися думками і серцем підніматися над усім гріховним.

Для кожного православного християнина в свято Вознесіння Господнього найголовніше — присутність на богослужінні в храмі і причастя Святих Христових Таїн.  Під час Причастя ми не просто наближаємося до Бога, а стикаємося з Ним.  В цьому і є головний сенс людського буття.

 Також слід постаратися зберегти мир і любов в душі, особливо важко це часом зробити по відношенню до найближчих людей.  Добре слово, слова підтримки і розради які цього потребують — найкраще, що ми можемо зробити для порятунку своєї душі, і не тільки в свято.

https://youtu.be/u5_ssNG4mNA
Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024