Рекомендації духовенству Вінницької єпархії щодо храмового служіння під час карантину

20.03.2020

  1. Зачитати «Звернення Священного Синоду УПЦ у зв’язку з поширенням коронавірусу COVID-19» від 18 березня 2020 в неділю 22.03.20 після богослужіння
  2. Обмежити кількість людей у храмі під час богослужінь – не більше 10 чоловік одночасно. Настоятелям призначити відповідальних осіб, до обов’язків яких буде входити зокрема контроль кількості людей в храмах та забезпечення можливості почергового входу до приміщення храму та виходу з нього. На період карантину, для зручності, можна винести свічний ящик на подвір’я храму.
  3. Персонал храму повинен бути в захисних масках і одноразових рукавицях.
  4. У тих храмах, де є звуковий супровід богослужіння, обов’язково вмикати відповідну апаратуру під час богослужінь.
  5. За літургією додавати особливі прохання до сугубої єктенії  та спеціальну молитву .
  6. В районних центрах звершити молебні «про позбавлення народу Божого від всякої смертоносної язви», а також благословити усі в’їзди  у райцентри  місцевошанованими  іконами та святинями з окропленням святою водою.
  7. На час карантину зупинити роботу недільних шкіл для дітей та дорослих, припинити  молодіжні зустрічі та позаслужбові бесіди.
  8. Клірикам, церковнослужителям та співробітникам храмів звернути увагу на власне самопочуття, при будь-яких симптомах застуди, ОРЗ або ГРВІ повідомити настоятеля та припинити будь-які особисті контакти за межами власного помешкання. Парафіянам, які відчули слабкість чи знаходяться у хворобливому стані, благословляється, заради любові до ближніх, утриматись від відвідування храму та участі у богослужіннях до повного одужання.
  9. Запивка після Причастя має надаватись лише в індивідуальному одноразовому посуді.
  10. Храми мають бути відкриті згідно графіку, духовенству благословляється звершувати молебні та підносити особливі молитви проти «смертоносної язви» з окропленням приміщення храму та присутніх вірян святою водою.
  11. Настоятелі мають забезпечити санітарну обробку приміщень храмів згідно медичних рекомендацій.
  12. В період епідеміологічної загрози посилити соціальне служіння на парафіях, проявляючи особливу турботу до людей похилого віку.
  13. Благочинним довести дане розпорядження до відома підлеглого духовенства.

+Митрополит Вінницький і Барський Варсонофій

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024