Ієрарх Кіпрської Церкви розповів про канонічність рішень Собору УПЦ 27 травня 2022 року

22.07.2023

Ієрарх Кіпрської Православної Церкви, митрополит Морфський Неофіт розповів про те, наскільки канонічним є рішення Собору Української Православної Церкви 27 травня 2022 року у Феофанії про відміну поминання імені патріарха Кирила за Літургією.

Він вважає, що цим рішенням (про порядок поминання на Літургії) є відповідність у канонах і літургійному житті Церкви.

«Я маю на увазі канонічної Української Православної Церкви, яка визнана більшістю Православних Церков світу, Церкви Митрополита Онуфрія, але не іншої церкви, яку визнають лише Константинополь, Греція, Кіпр разом з Олександрією», – підкреслив архієрей.

Митрополит Морфський Неофіт звернув увагу, що «відповідність канонам» (у питанні поминання – ред.) є тоді, коли «священик поминає свого архієрея — єпархіального єпископа. Єпархіальний єпископ поминає свого архієпископа. В даному випадку Митрополита Онуфрія, а Митрополит Онуфрій згадує патріарха Кирила разом з іншими Предстоятелями Помісних Церков».

Митрополит Неофіт вважає, що отримання автокефалії для УПЦ буде справедливим рішенням, оскільки тільки вона має на це право.

Ієрарх вважає, що настане час, і Українська Православна Церква отримає автокефалію.

Митрополит Неофіт зазначив, що канонічна Українська Православна Церква під омофором Митрополита Онуфрія визнана більшістю Православних Церков.

Владика вважає, що «надалі Господь дасть терпіння українцям і світло, і потихеньку, і вони отримають Автокефалію, як її має вже багато століть Кіпрська Православна Церква».

«Це справедливо! Але той, хто має право – це НЕ Єпіфаній, а ОНУФРІЙ», – наголосив митрополит Неофіт.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Анонс. Відбудеться осіння паломницька поїздка до святинь Грузії

З благословення митрополита Вінницького і Барського Варсонофія паломницька служба «Фавор» організовує паломницьку поїздку до Грузії. Поїздка триватиме з 11 по 16 жовтня. Паломники відвідають стародавні храми і монастирі грузинської землі, християнська історія якої сягає V століття. Вклоняться святиням Тбілісі, Мцхети, Боржомі, молитимуться біля мощей рівноапостольної Ніни просвітительки Грузії та відомого сучасного грузинського святого преподобного Гавриїла […]

07.09.2024

Всенічне бдіння напередодні 11-ї Неділі після Пʼятидесятниці

7 вересня 2024 року, напередодні Неділі 11-ї після П’ятидесятниці, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Всенічне бдіння у соборі Різдва Пресвятої Богородиці міста Вінниці. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, настоятель собору протоієрей Максим Мельничук, клірики храму та гості у священному сані. Підписуйтесь на наші новини в Telegram — швидко, зручно та завжди під […]

07.09.2024

Православно-катехізаторські курси імені свт. Петра Могили проводять набір на навчання

УКРАЇНСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА ПРАВОСЛАВНО-КАТЕХІЗАТОРСЬКІ КУРСИ ІМЕНІ СВЯТИТЕЛЯ ПЕТРА МОГИЛИ Денна форма навчання З благословення ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра, Православно-катехізаторські курси імені святителя Петра Могили проводять набір на навчання. Мета курсів – зацікавити вірних Української Православної Церкви до поглибленого вивчення віровчення Православної Церкви та допомогти вчителям недільних шкіл у викладанні. Вступати на курси […]

05.09.2024