Собор єпископів Польської Православної Церкви зробив заяву щодо церковної ситуації в Україні: «Цей стан негативно вплинув на весь світовий організм Православ’я»

26.10.2022

Архієрейський Собор Польської Православної Церкви зробив заяву щодо війни та релігійної ситуації в Україні, які негативно вплинули на весь світовий організм Православ’я. Про це йдеться в комюніке Архієрейського Собору Польської Православної Церкви, який відбувся під проводом Блаженнішого Митрополита Варшави і всієї Польщі Савви 25 жовтня 2022 року, повідомляє orthodox.pl.

«Війна в Україні порушила абсолютно нормальне життя в цій країні, Європі та світі. Це в особливий спосіб стосується життя Православної Церкви, — зазначається в документі. — Православ’я в Україні розділене, і вірні часто почуваються розгубленими. Ми шкодуємо про це, тому що цей стан негативно вплинув на весь світовий організм Православ’я».

У заяві підкреслюється про незмінність позиції Польської Православної Церкви щодо очільника «ПЦУ», якого вважають звичайним мирянином.

«Щодо деструктивної діяльності т. зв. «митрополита» Епіфанія, Святий Архієрейський Собор Польської Автокефальної Православної Церкви зберігає свою позицію, висловлену в постановах: 340 п. 3; 341 п. 7; 342 п. 1; 343 п. 1; 346 п. 5; 347 п. 1; 348 п. 4», — наголошують ієрархи Польської Церкви.

В комюніке вчергове «Святий Архієрейський Собор просить Святішого Патріарха Константинопольського Варфоломія скликати Собор предстоятелів усіх Помісних Православних Церков».

Окрім того, Священний Собор єпископів закликав вірних продовжувати молитися за мир в Україні, припинення війни та припинення розділення (розколу) Церкви Православної в Україні.

«Священний Архієрейський Собор висловлює вдячність всім вірним, церковним організаціям та окремим особам за духовну та матеріальну допомогу Україні та її громадянам. Не залишаймо свого завзяття і продовжуймо цю добру справу допомоги нужденним.

Всемогутній Боже! Просимо дати мир народу України та Святій Православній Церкві», — підсумовано в документі.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Анонс. Відбудеться осіння паломницька поїздка до святинь Грузії

З благословення митрополита Вінницького і Барського Варсонофія паломницька служба «Фавор» організовує паломницьку поїздку до Грузії. Поїздка триватиме з 11 по 16 жовтня. Паломники відвідають стародавні храми і монастирі грузинської землі, християнська історія якої сягає V століття. Вклоняться святиням Тбілісі, Мцхети, Боржомі, молитимуться біля мощей рівноапостольної Ніни просвітительки Грузії та відомого сучасного грузинського святого преподобного Гавриїла […]

07.09.2024

Всенічне бдіння напередодні 11-ї Неділі після Пʼятидесятниці

7 вересня 2024 року, напередодні Неділі 11-ї після П’ятидесятниці, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Всенічне бдіння у соборі Різдва Пресвятої Богородиці міста Вінниці. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, настоятель собору протоієрей Максим Мельничук, клірики храму та гості у священному сані. Підписуйтесь на наші новини в Telegram — швидко, зручно та завжди під […]

07.09.2024

Православно-катехізаторські курси імені свт. Петра Могили проводять набір на навчання

УКРАЇНСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА ПРАВОСЛАВНО-КАТЕХІЗАТОРСЬКІ КУРСИ ІМЕНІ СВЯТИТЕЛЯ ПЕТРА МОГИЛИ Денна форма навчання З благословення ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра, Православно-катехізаторські курси імені святителя Петра Могили проводять набір на навчання. Мета курсів – зацікавити вірних Української Православної Церкви до поглибленого вивчення віровчення Православної Церкви та допомогти вчителям недільних шкіл у викладанні. Вступати на курси […]

05.09.2024