Про екстремістські заклики мера Франківська щодо віруючих УПЦ дізнаються в Європарламенті

03.07.2022

27 червня 2022 року  мер Івано-Франківська Руслан Марцінків у прямому ефірі на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці закликав жителів міста допомогти громаді собору Різдва Христового “фізично перейти в ПЦУ”. 

Про таке нівелювання всі чинних норм Конституції, нормативно-правових актів  України та міжнародно-правових норм у сфері реалізації права на вільне віросповідання вже повідомили правоохоронців, повідомляє пресслужба Івано-Франківської єпархії. Окрім того, правозахисниця Вікторія Кохановська зазначила, що про цю та подібні ситуації буде повідомлено Європарламент, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

“Вже не вперше він відкрито афішує свою причетність до так званого “переходу” громади в ПЦУ, – пояснили у єпархіальній пресслужбі. – Але вперше закликав до застосування фізичної сили проти громади Різдва Христового”.

В єпархії підкреслюють, що такі заклики Руслана Марцінківа та тих, хто розповсюджує зазначену інформацію, є не припустимими  та небезпечними, такими, що призводять до дестабілізації та розколу суспільства, тим більше в умовах воєнного стану.

“Навіть пропонується грошова винагорода тому, хто отримає списки вірян УПЦ, котрі проголосували 26 червня за збереження конфесійної приналежності”, – описують загрозливу ситуацію в регіоні.

Коментуючи заяви Р. Марцінківа, який на переконання В. Кохановської, “закликав бити жінок, дітей та священнослужителів, при тому обзиваючи, принижуючи та з проявами дискримінації, що неприпустимо відповідно Конституції України та Європейської Конвенції”, правозахисниця нагадала, що таке екстремізм:

“Екстремізм – це прихильність крайнім поглядам і, особливо, методам, діям, заходам у політиці. Серед таких методів можна відзначити провокацію заворушень, громадянську непокору, терористичні акції, методи партизанської війни. Найбільш радикально налаштовані екстремісти часто заперечують (свою причетність до екстремізму – ред.) та в принципі для них не існують, будь-які закони, які затверджені на державному рівні”.

Юрист повідомила, що на одній з онлайн-конференцій було озвучене питання щодо таких беззаконь і  протокол засідання буде направлений до Європарламенту.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Клірик Барського благочиння звершив погребіння воїна Михайла Печарського

28 березня 2024 року, у храмі Покрова Пресвятої Богородиці с. Лука-Барська було звершено чин погребіння Захисника України – воїна Михайла Печарського, 1979 року народження, жителя села Горяни. Чин погребіння звершив настоятель Покровського храму протоієрей Іоанн Криванич, разом з кліриками благочиння. Воїн Михайло Васильович Печарський добровільно пішов боронити Україну у складі сил АТО та продовжував воювати […]

29.03.2024

«Заклики до знищення України та виправдання військової агресії неспівставні з євангельським вченням» – заява ВЗЦЗ УПЦ

27 березня 2024 року в Москві під головуванням патріарха Кирила та за участі інших священнослужителів РПЦ відбулося позачергове засідання «Всемирного Русского Народного Собора», за результатами якого був затверджений та опублікований документ під назвою «Наказ XXV Всемирного Русского Народного Собора “Настоящее и будущее русского мира”». Публікуємо заяву Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ. У зв’язку з цим заявляємо, що Українська […]

28.03.2024

Літургія Передосвячених Дарів у Калинівському благочинні

27 березня 2024 року, у середу 2-ї седмиці Великого посту, митрополит Варсонофій звершив літургію Передосвячених Дарів, у храмі апостола і євангеліста Іоанна Богослова села Лісова Лисіївка, Калинівського благочиння. Його Високопреосвященству співслужили: благочинний Калинівського округу протоієрей Василій Розман, настоятель храму протоієрей Антоній Бедзір, клірики благочиння та гості у священному сані. Під час літургії були піднесені особливі […]

27.03.2024