Підсумки Священного Синоду УПЦ від 17 серпня 2020 року (+відео)

17.08.2020

17 серпня 2020 року, після урочистої Божественної літургії у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі з нагоди 6-ої річниці інтронізації Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, відбулось засідання Священного Синоду під головуванням Предстоятеля. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ опублікував підсумки засідання Священного Синоду.

У 2020 році Українська Православна Церква відзначає 30-ту річницю дарування Грамоти Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Олексія ІІ, якою визначено бути Українській Православній Церкві незалежною і самостійною у своєму управлінні. Священний Синод констатував важливе значення цієї Грамоти, що стала передумовою для повноцінного звершення нашою Церквою своєї спасительної діяльності в незалежній Українській Державі. Також Синод закликав церковних науковців досліджувати історію Української Православної Церкви після 1990 року і доручив Київській духовній академії підготувати сучасний посібник з історії Православ’я на українських землях.

Заслухавши інформацію Його Блаженства про гуманітарну катастрофу, що сталася 4 серпня 2020 року в Лівані, Священний Синод ухвалив рішення найближчим часом у всіх єпархіях Української Православної Церкви провести збір коштів для надання допомоги братній Антіохійській Православній Церкві.

Також Синод вирішив продовжити миротворчі ініціативи нашої Церкви з припинення збройного конфлікту на Донбасі. У зв’язку з цим, ухвалено рішення у вересні 2020 року в Свято-Успенській Святогірській Лаврі провести Форум «Люди миру».

Важливим стало рішення про створення робочої групи для вивчення питання можливості відкриття та діяльності церковно-парафіяльних лікарень (амбулаторій).

Відповідно до рапорту голови Синодального відділу Української Православної Церкви у справах пастирської опіки козацтва України та духовно-фізичного виховання молоді, Синод створив у складі вказаного відділу Колегію козацьких військових священників.

22 червня 2020 року відійшов до Господа Преосвященний митрополит Черкаський і Канівський Софроній. У зв’язку з цим, на сьогоднішньому засіданні Священного Синоду було призначено нового керуючого Черкаською єпархією. Ним став Преосвящений архієпископ Боярський Феодосій.

Для богослужбового використання затверджені тексти акафісту апостолу і євангелісту Матфею та молебного співу про сім’ю.

Взявши до уваги рапорти єпархіальних архієреїв, члени Синоду затвердили намісників та настоятельок для таких монастирів: Свято-Архангело-Михайлівського чоловічого монастиря Хустської єпархії; Свято-Іоанно-Богословського жіночого монастиря тієї ж єпархії; Благовіщенського жіночого монастиря Херсонської єпархії; Хрестовоздвиженського жіночого монастиря Полтавської єпархії та Свято-Миколаївського жіночого монастиря Запорізької єпархії.

За порушення канонів Православної Церкви та згідно з поданими проханнями, священного сану були позбавлені один клірик Сімферопольської та один клірик Бориспільської єпархій.

Також на засіданні Священного Синоду було ухвалено низку кадрових рішень:

  • єпископом Герцаївським, вікарієм Чернівецько-Буковинської єпархії обрано архімандрита Силуана (Чорней), клірика Чернівецько-Буковинської єпархії;
  • клірика Сєверодонецької єпархії архімандрита Іринарха (Тимчука) обрано єпископом Новопсковським, вікарієм Сєвєродонецької єпархії;
  • архімандриту Феодосію (Марченку), клірику Ніжинської єпархії визначено бути єпископом Ладанським, вікарієм Ніжинської єпархії.

Для присутності в наступних засіданнях Священного Синоду викликані такі Преосвященні: митрополит Тульчинський і Брацлавський Іоанафан, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій та архієпископ Конотопський і Глухівський Роман.

Читайте також: Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю УПЦ за літургією у Києво-Печерській лаврі

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

«Заклики до знищення України та виправдання військової агресії неспівставні з євангельським вченням» – заява ВЗЦЗ УПЦ

27 березня 2024 року в Москві під головуванням патріарха Кирила та за участі інших священнослужителів РПЦ відбулося позачергове засідання «Всемирного Русского Народного Собора», за результатами якого був затверджений та опублікований документ під назвою «Наказ XXV Всемирного Русского Народного Собора “Настоящее и будущее русского мира”». Публікуємо заяву Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ. У зв’язку з цим заявляємо, що Українська […]

28.03.2024

Літургія Передосвячених Дарів у Калинівському благочинні

27 березня 2024 року, у середу 2-ї седмиці Великого посту, митрополит Варсонофій звершив літургію Передосвячених Дарів, у храмі апостола і євангеліста Іоанна Богослова села Лісова Лисіївка, Калинівського благочиння. Його Високопреосвященству співслужили: благочинний Калинівського округу протоієрей Василій Розман, настоятель храму протоієрей Антоній Бедзір, клірики благочиння та гості у священному сані. Під час літургії були піднесені особливі […]

27.03.2024

АНОНС. На Пасху організовується паломницька поїздка до святинь Святої Землі

З благословення Високопреосвященнішого Варсонофія, митрополита  Вінницького і Барського, паломницька служба «ФАВОР» організовує поїздку на Святу Землю у період Страсного тижня та свята Світлого Воскресіння Христового. Поїздка триватиме з 29 квітня по 6 травня. Паломники проживатимуть в Єрусалимі (готель розташований у десяти хвилинах пішки до храму Гробу Господнього). У програмі паломництво місцями біблійних подій, богослужіння Страсної Седмиці […]

26.03.2024