Наш Бог — живий, а не «Бог онлайн». Не можна замінити Причастя або Сповідь переглядом трансляції, — митрополит Климент

13.04.2020

11 квітня 2020 року голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент пояснив, що онлайн-трансляція не може стати заміною богослужіння, і не можна нею замінити Причастя або Сповідь. Про це він сказав в інтерв’ю  «Радіо Свобода».

Відповідаючи на питання журналістки, чи будуть в УПЦ проводитися богослужіння в присутності віруючих або їх замінять трансляціями онлайн, митрополит Климент підкреслив: «Звичайно, служби будуть проводиться. Президент сказав, що служби скасовуватися не будуть».

Говорячи про онлайн-трансляці, він зазначив: «Онлайн трансляція – це не богослужіння. У нас Бог – Бог живий, а не «Бог онлайн». Тому ніколи не можна замінити Причастя або Сповідь онлайн-трансляцією. Це буде неправильно і нас люди не зрозуміють».

«У нас є Блаженніший Митрополит Онуфрій, вказівками якого ми визначаємо всі обставини нашого життя, – сказав митрополит Климент.

Пояснюючи, як будуть проходити Пасхальні богослужіння, ієрарх сказав: «Відповідно до того, що вирішив Священний Синод, у нас, як і у всіх інших конфесіях, будуть проходити богослужіння і у Вербну неділю, і в усі інші дні, але ми закликаємо всіх людей дотримуватися тих норм, які визначаються карантином».

Він додав, що в храмі може знаходитися не більше 10 людей. Таїнства Причастя і Сповіді, за словами архієрея, будуть проходити без змін.

На запитання ведучої, чи не хоче УПЦ наслідувати приклад папи римського, який служить сьогодні на самоті на площі Святого Петра, архієрей відповів негативно, і підкреслив, що коли влада України дозволяє проведення богослужінь, Церква не має наміру відмовлятися від присутності прихожан.

За словами ієрарха, оскільки влада не забороняла богослужіння, вони будуть проводититися. Він навів приклад Болгарії, де в період карантину також поводять богослужіння і не закривають храми. «Це якийсь стереотип, що в церквах поширюється інфекція», – додав він.

Митрополит Климент підкреслив, що храм – це місце, де люди, які не одержують допомоги, «можуть отримати зцілення і Божественну допомогу. Тому це злочин – закривати церкву і намагатися переводити її в якийсь інший формат. У нас, в Україні, є безліч чудотворних ікон, які зцілювали віруючих під час епідемій, складних життєвих обставин».

Джерело: https://spzh.news/ua/news/70409-nikogda-onlajn-translyacija-ne-zamenit-ispovedi-i-prichastija—ijerarkh-upc

Читайте також: Держслужбу етнополітики створювали для тиску на Церкву, – Офіс президента

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024