Священники Вінниці звершили відспівування загиблого льотчика Дениса Бадіки

12.06.2024

У Вінниці 11 червня 2024 року попрощалися з 21-річним льотчиком Денисом Бадікою. Штурман був у складі екіпажу вертольота Мі-8, який 31 березня 2022 полетів в окупований Маріуполь. Везли все необхідне для тривалої оборони й евакуйовували поранених із «Азовсталі». На зворотному шляху у борт влучила російська ракета. Тоді загинув увесь екіпаж, повідомили у ГУР Міноборони України.

Понад два роки Денис вважався безвісти зниклим, розповів Суспільному батько льотчика Михайло Бадіка. Борт упав поблизу Рибацького на Донеччині.

З місця катастрофи їх забрали і похоронили в братській могилі в селищі Мангуш. Там супутником видно ціле поле. Всіх з Маріуполя туди вивозили. Він був в одній із цих могил до 6 червня 23 року. В шостому місяці їх забрали по обміну і чекали експертизу ДНК. Дві експертизи були, і ми буквально ось 26 місяців чекали на цей момент. Надія була маленька, що, може, десь в полоні, може, десь вижив. Але Господь вирішив інакше і забрав його від нас”, — сказав Михайло Бадіка.

Денис Бадіка служив у лавах 16-ї окремої бригади армійської авіації “Броди”. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну юний офіцер, випускник Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, став на захист Батьківщини, розповів Михайло. А ще сказав, що син із дитинства мріяв літати. Останню розмову зі своїм Денисом пам’ятає і досі.

Коли почалась війна, він одразу був у частині, і прийшла його черга летіти на ротацію, він без розмов зразу полетів. Нас поставив одразу тільки перед фактом. Ми дуже переживали, адже він виконував бойові завдання зі знищення ворога. А коли стався цей крайній політ, то ми дізнались зі ЗМІ, що Дениса борт збили. Перед тим він подзвонив і прощався. Він сказав: “Тату, якщо я не буду виходити на зв’язок добу, більше, то даю номер друзів”. Він прощався. Він знав, куди летить”, — сказав Михайло.

Наш син найкращий! Він завжди мріяв літати. Ми його підтримували. Ми його дуже любимо і сумуємо дуже”, — сказала мати оборонця Наталя.

Чин погребіння загиблого військовослужбовця був звершений у храмі на честь священномученика Макарія митрополита Київського міста Вінниці, який очолив настоятель парафії протоієрей Сергій Ковтун, голова відділу Вінницької єпархії по взаємодії зі Збройними Силами України та іншими військовими формуваннями ієрей Рустік Петухов, а також клірики міста Вінниці.

Після відспівування у храмі священномученика Макарія траурна процесія рушила на кладовище. Вінничани проводжали штурмана Мі-8 навколішках. Поховали Дениса Бадіку на Алеї слави, що на Сабарівському кладовищі Вінниці. Віддали останню шану загиблому побратиму, штурману Мі-8, старшому лейтенанту Денису Бадіці й колеги-льотчики: над Алеєю пролетіли шість гелікоптерів.

Митрополит Варсонофій від імені духовенства та вірян Вінницької єпархії Української Православної Церкви, висловлює щирі співчуття батькам, родині, близьким, друзям, побратимам та усім, хто знав загиблого льотчика. «Його мужність та відданість справі захисту України є неоціненною! Просимо у Господа милості для безсмертної душі воїна Дениса» – сказав архіпастир.

Вічна пам’ять!

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Анонс. Відбудеться осіння паломницька поїздка до святинь Грузії

З благословення митрополита Вінницького і Барського Варсонофія паломницька служба «Фавор» організовує паломницьку поїздку до Грузії. Поїздка триватиме з 11 по 16 жовтня. Паломники відвідають стародавні храми і монастирі грузинської землі, християнська історія якої сягає V століття. Вклоняться святиням Тбілісі, Мцхети, Боржомі, молитимуться біля мощей рівноапостольної Ніни просвітительки Грузії та відомого сучасного грузинського святого преподобного Гавриїла […]

07.09.2024

Всенічне бдіння напередодні 11-ї Неділі після Пʼятидесятниці

7 вересня 2024 року, напередодні Неділі 11-ї після П’ятидесятниці, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Всенічне бдіння у соборі Різдва Пресвятої Богородиці міста Вінниці. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, настоятель собору протоієрей Максим Мельничук, клірики храму та гості у священному сані. Підписуйтесь на наші новини в Telegram — швидко, зручно та завжди під […]

07.09.2024

Православно-катехізаторські курси імені свт. Петра Могили проводять набір на навчання

УКРАЇНСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА ПРАВОСЛАВНО-КАТЕХІЗАТОРСЬКІ КУРСИ ІМЕНІ СВЯТИТЕЛЯ ПЕТРА МОГИЛИ Денна форма навчання З благословення ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра, Православно-катехізаторські курси імені святителя Петра Могили проводять набір на навчання. Мета курсів – зацікавити вірних Української Православної Церкви до поглибленого вивчення віровчення Православної Церкви та допомогти вчителям недільних шкіл у викладанні. Вступати на курси […]

05.09.2024