Предстоятелі Американської та Української Церков звершили Божественну літургію у Банченах

02.06.2024

2 червня 2024 року, у Неділю п’яту після Пасхи, у Свято-Вознесенському Банченському монастирі Чернівецько-Буковинської єпархії відбулось урочисте богослужіння з нагоди 30-річчя від заснування обителі. Божественну літургію очолив Блаженніший Митрополит Тихон, Предстоятель Православної Церкви в Америці, та Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Недільну Божественну літургію звершили у головному соборі обителі.

Предстоятелям Православної Церкви в Америці та Української Православної Церкви співслужили: митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, голова Церковного суду УПЦ митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, митрополит Банченський Лонгин, митрополит Шепетівський і Славутський Євсевій, архієпископ Хотинський Веніамін, архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Герцаївський Силуан, єпископ Новоселицький Клеопа, єпископ Івано-Франківський і Коломийський Никита, духовенство монастиря, Чернівецько-Буковинської єпархії та гості у священному сані.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після сугубої єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після Євхаристичного канону Блаженніший Митрополит Тихон висвятив на диякона Сергія Губку.

Після відпусту Предстоятель Української Православної Церкви звернувся до присутніх зі словом. Блаженніший владика відзначив радість, яку приніс візит Митрополита Тихона в Україну та спільна молитва з ним. Ця молитва, зокрема, була про припинення війни в Україні, зазначив Його Блаженство.

Архіпастир подякував Предстоятелю Церкви в Америці та побажав благословення Божого на його справи, його життя та усю американську паству Православної Церкви. Потім Блаженніший Митрополит Онуфрій вручив високому гостю пам’ятний подарунок.

Блаженніший Митрополит Тихон подякував Предстоятелю за теплі слова і подарунок. У своєму слові владика відзначив духовне життя і соціальне служіння братії Банченсього монастиря, які свідчать про силу православної віри, яка тримає цей світ.

“Наша віра — це не є якийсь музейний експонат, який показує минулі часи, – зауважив Предстоятель Православної Церкви в Америці. — Наша віра свідчить, що вона жива, вона підтримує нас сьогодні і веде нас в Царство Боже”.

Від себе особисто та від імені всієї Православної Церкви в Америці Архієпископ Вашингтонський висловив підтримку Блаженнішому Митрополиту Онуфрію, Українській Православній Церкві та усьому українському народу, який відстоює свою державу від агресії РФ.

Митрополит Тихон з теплотою пригадав про візит Предстоятеля УПЦ в Америку декілька років тому та їхнє спілкування у монастирі в ім’я святителя Тихона Задонського у Пенсильванії.

https://youtube.com/watch?v=bzXcqY19QLM%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26fs%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26wmode%3Dtransparent

Візит в Україну Предстоятеля Православної Церкви в Америці розпочався 1 червня з Чернівців. Блаженніший Митрополит Тихон також відвідає Успенську Почаївську Лавру, Свято-Духівський скит та монастирі у Чернівецько-Буковинській єпархії.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024