Велика П’ятниця. Архієрей звершив чинопослідування Царських Часів у Браїлівській обителі

03.05.2024

У Велику П’ятницю, 3 травня 2024 року, коли Свята Православна Церква згадує спасительні Страсті Господа нашого Іісуса Христа, у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря було звершено уставне ранкове богослужіння з читанням 1-го, 3-го, 6-го і 9-го часів та зображальних.

Богослужіння очолив митрополит Варсонофій у співслужінні кліриків Браїлівського монастиря. За богослужінням молилась ігуменя Антонія з сестрами святої обителі.

На 1-му часі згадуються події Гефсиманської ночі: взяття Іісуса під варту, втечу учнів Господа та відречення апостола Петра. На паремії прочитується пророцтво Захарії про віддання Спасителя на страждання і смерть. Під час читання апостольського послання, Церква прославляє спасительну силу Хреста Господнього, а в Євангелії від Матфея йдеться про віддання Христа на суд Пілату, про страждання, смерть і зняття Господа з хреста (Мф. 27, 1-56).

На 3-му часі Церква у піснеспівах згадує відречення і каяття апостола Петра; вкладає слова жалю і невинності в уста засудженого Спасителя. У паремії, на якій читається пророцтво Ісаї, зображується Праведник, Який покірно йде на вільну смерть. В апостольському посланні розкривається таємниця смерті Боголюдини та показується її причина. В Євангелії від Марка (15, 1-41) благовіститься про те ж, про що і на 1-му часі в Євангелії від Матфея.

На 6-му часі Церква зображує стан душі розіп’ятого Христа. У псалмах 6-го часу та паремії, де читається пророцтво Ісаї, виголошуються пророцтва про хресні страждання Спасителя. Читанням Апостола Церква свідчить про втілення Сина Божого та Його смерть, а Євангелієм від Луки — благовіствує про те ж (Лк. 23, 32-49), про що на 1-му та 3-му часах.

На 9-му часі, були прочитані псалми, паремія, Апостол та Євангеліє від Іоанна (18, 28-19, 37).

Підписуйтесь на наші новини в Telegram — швидко, зручно та завжди під рукою у вашому телефоні!

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Анонс. Відбудеться осіння паломницька поїздка до святинь Грузії

З благословення митрополита Вінницького і Барського Варсонофія паломницька служба «Фавор» організовує паломницьку поїздку до Грузії. Поїздка триватиме з 11 по 16 жовтня. Паломники відвідають стародавні храми і монастирі грузинської землі, християнська історія якої сягає V століття. Вклоняться святиням Тбілісі, Мцхети, Боржомі, молитимуться біля мощей рівноапостольної Ніни просвітительки Грузії та відомого сучасного грузинського святого преподобного Гавриїла […]

07.09.2024

Всенічне бдіння напередодні 11-ї Неділі після Пʼятидесятниці

7 вересня 2024 року, напередодні Неділі 11-ї після П’ятидесятниці, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Всенічне бдіння у соборі Різдва Пресвятої Богородиці міста Вінниці. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, настоятель собору протоієрей Максим Мельничук, клірики храму та гості у священному сані. Підписуйтесь на наші новини в Telegram — швидко, зручно та завжди під […]

07.09.2024

Православно-катехізаторські курси імені свт. Петра Могили проводять набір на навчання

УКРАЇНСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА ПРАВОСЛАВНО-КАТЕХІЗАТОРСЬКІ КУРСИ ІМЕНІ СВЯТИТЕЛЯ ПЕТРА МОГИЛИ Денна форма навчання З благословення ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра, Православно-катехізаторські курси імені святителя Петра Могили проводять набір на навчання. Мета курсів – зацікавити вірних Української Православної Церкви до поглибленого вивчення віровчення Православної Церкви та допомогти вчителям недільних шкіл у викладанні. Вступати на курси […]

05.09.2024