ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Високопреосвященнішого Варсонофія митрополита Вінницького і Барського

01.05.2024


Духовенству, чернецтву і всім вірним чадам Вінницької єпархії Української Православної Церкви

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

У святий і спасительний день Христового Воскресіння Церква звертається до нас словами святкового піснеспіву із закликом увійти в радість Господа й Спасителя нашого Іісуса Христа, аби «в особливому дні Воскресіння Царства Христового приобщитись», адже головний сенс події, яка відбулась в Єрусалимі понад дві тисячі років тому і яку у всій повноті та неповторності переживаємо ми нині, полягає саме в тому, що Своїм Преславним Воскресінням Господь Іісус Христос «відкрив нам райські двері», воскресивши Собою рід людський, що, за словами апостола Павла, помер в Адамі. «У цей Великий день Христос покликаний з мерців, яким уподібнився. У цей день Він відбив жало смерті, потрощив похмурі затвори пекла, дарував свободу душам. У цей день поставши від гробу, Він з’явився людям, для котрих народився і помер, пробуджений з мертвих, аби ми, відроджені і такі, що уникли смерті, воскресли з Ним, воскреслим», — пише святитель Григорій Богослов.

Таким чином, Христове Воскресіння стало центральним днем в історії людства, як зазначає преподобний Єфрем Сирін: «…день Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа – заснування світу, початок примирення, припинення ворожнечі, руйнування смерті, поразка диявола».

Втім, усі наступні сторіччя безсумнівно свідчать, що після Христового Воскресіння наш світ не став земною подобою раю, адже дарований Спасителем мир лише тоді стає для людей дійсністю, коли самі люди свідомо і вільно приймають Божий дар. В усі віки знаходились люди, народи і держави, що нехтували миром Христовим, свідомо обираючи шлях ворожнечі і гріха. Понад два роки наша держава змушена боротись з ворогом, який вже у наш час зробив саме такий вибір. Українська Православна Церква не шкодує зусиль для допомоги захисникам, мирному населенню та постраждалим від війни, але головним у служінні Церкви під час війни є молитовне заступництво перед Богом за Україну. Незважаючи ні на які перешкоди, повнота нашої Церкви невтомно молиться про мир і милість для нашого народу, адже Той, хто напередодні хресних страждань сказав учням «зоставляю вам мир, мир Свій даю вам» (Ін. 14:27), має силу дати мир і нашій країні.

Все це відбувається у надзвичайно складних для Церкви умовах, адже до утисків та переслідувань нині додалась безпосередня загроза її діяльності та існуванню. Однак, кому як не нам, християнам, знати, що навіть за Голгофою слідує Воскресіння, а випробування не тривають вічно, бо, за словами преподобного Феодора Студита «не залишає Христос жезла на жеребі Своєму».

З надією і вірою увійдемо в дійсність Господнього Воскресіння, будемо пам’ятати, що спокуси та скорботи тимчасові, а Пасхальна радість є вічною і радості цієї, за словом Господа, ніхто не відійме від нас.

Всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри, від усього серця вітаю вас із святом Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа! Благодать воскреслого Господа нехай перебуває зі всіма нами!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

+ Варсонофій
митрополит Вінницький і Барський

м. Вінниця, Пасха Христова 2024 рік

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Митрополит Варсонофій взяв участь у соборному богослужінні з нагоди дня тезоіменитства Предстоятеля УПЦ

25 червня 2024 року, у день памʼяті преподобного Онуфрія Великого, у Пантелеймонівському жіночому монастирі у Феофанії відбулось урочисте богослужіння з нагоди тезоіменитства Предстоятеля Української Православної Церкви Божественну літургію у головному соборі обителі очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Предстоятелю співслужили постійні члени Священного Синоду, митрополити, архієпископи та єпископи Української Православної Церкви, духовенство обителі, Києва […]

25.06.2024

День Святого Духа. Архієрейська літургія в соборі Різдва Пресвятої Богородиці м. Вінниці

24 червня 2024 року, в день Святого Духа, митрополит Варсонофій звершив Божественну літургію в соборі Різдва Пресвятої Богородиці міста Вінниці. Його Високопреосвященству співслужили: секретар єпархії протоієрей Андрій Балан; настоятель собору протоієрей Максим Мельничук, клірики храму та гості у священному сані. За літургією помолились про перемогу та мир в Україні, за наших воїнів-захисників та усіх постраждалих […]

24.06.2024

День Святої Трійці. Пʼятидесятниця. Престольне свято Браїлівського жіночого монастиря

23 червня 2024 року, в день Святої Живоначальної Трійці, Пʼятидесятницю, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив святкове богослужіння на честь престольного свята в Свято-Троїцькому Браїлівському жіночому монастирі. Архіпастирю співслужили: секретар єпархії протоієрей Андрій Балан, клірики Браїлівської обителі та гості у священному сані. За літургією були піднесені особливі молитви про мир в Україні, за воїнів-захисників та […]

23.06.2024