Три митрополити звершили літургію у день вшанування Браїлово-Ченстоховської ікони Божої Матері

14.03.2024

14 березня 2023 року, у день вшанування Браїлово-Ченстоховської ікони Божої Матері, митрополити Тернопільський і Кременецький Сергій, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт та Вінницький і Барський Варсонофій спільно звершили святкову Божественну літургію у Свято-Троїцькому Браїлівському жіночому монастирі.

Архіпастирям співслужили: благочинні, клірики Вінницької, Тульчинської, Могилів-Подільської, Хмельницької, Чернівецької, інших єпархій Української Православної Церкви та гості у священному сані.

За богослужінням також молилась настоятелька Браїлівського монастиря ігуменя Антонія (Стеценко), настоятелька Барського жіночого монастиря ігуменя Димитрія (Філікова), сестри, парафіяни та чисельні паломники святої обителі.

Цього дня, у Вінницькій єпархії вшановується Браїлово-Ченстоховська ікона Божої Матері, памʼять якої зазвичай звершується 19 березня, але у зв’язку з тим, що цьогоріч на цю дату припадає вівторок першої седмиці Великого посту, святкування на честь ікони Богородиці було вирішено перенести на 14 березня.

Богослужбові піснеспіви виконував сестринський хор під управлінням монахині Єпистимії (Співак).

Під час Божественної літургії владика Сергій підніс особливі молитви про мир на українській землі; за Святу Православну Церкву, яка сьогодні знову претерпіває утиски; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Архіпастир попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Також були піднесені молитви за упокій душі новопреставленного Святішого Патріарха Болгарського Неофіта, який відійшов до Господа вчора увечері.

Після запричасного вірша до вірян зі словом проповіді звернувся клірик Могилів-Подільської єпархії протоієрей Василій Балан.

Наприкінці Літургії відбулась хресна хода навколо Браїлівського монастиря, із Браїлово-Ченстоховською іконою Божої Матері, після чого владики привітали паству зі святом та закликали на усіх Боже благословення.

Також митрополит Варсонофій подякував гостям: митрополиту Сергію та митрополиту Агапіту, чисельному духовенству, які прибули до обителі вшанувати разом з вірянами Вінницької єпархії Ченстоховський образ Божої Матері.

Після богослужіння відбувся збір пожертв для допомоги ЗСУ, активістами волонтерської організації «Оберіг».
Так було зібрано понад 5 тисяч гривень, які найближчим часом волонтери передадуть для потреб військових.

Підписуйтесь на наші новини в Telegram — швидко, зручно та завжди під рукою у вашому телефоні!

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024