РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ митрополита Вінницького і Барського Варсонофія духовенству, чернецтву і всім вірним Вінницької єпархії

05.01.2024

Всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри! З сердечною радістю вітаю вас зі святом Різдва Христового!

«Велике та дивне таїнство бачимо нині ми». Пастирі з радісними окликами являються вісниками до синів людських. Вгорі співають ангели, проголошують гімни архангели; небесні херувими і серафими оспівують хвалу на славу Бога. Усі разом звершують радісне свято, бачачи Бога на землі та людину, що береться на небеса», — писав свт. Григорій Неокесарійський.

Про пришестя у світ Спасителя було сповіщено ангелами: «Сьогодні в місті Давидовім народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь» (Лк. 2:11). Водночас, ангельське благовістя було благовістям миру: «Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля»! (Лк. 2:14) Отже, сповіщаючи про прихід у світ Спасителя, ангели благовіствують мир і їх благовістя співзвучне із пророцтвом Ісаії: «І мечі свої перекують вони на плуги, а списи свої на серпи. Не підійме меча народ проти народу, і більше не будуть навчатись війни!» (Іс. 2:4). Вустами пророка Бог відкриває нам Своє бачення світу, дає зрозуміти Свій творчій задум стосовно світу і людини в ньому.

Від самого початку втіленню цього задуму завадив гріх наших прабатьків і, власне, для того, аби виправити трагічну помилку Адама, у світ приходить Христос. І завдяки Його пришестю ця віддавна втрачена можливість знову стає доступною людині. Втім, незмінним залишається головне: аби бути у мирі з Богом, аби жити у світі де панує мир і Божа правда, людина повинна не лише хотіти чи прагнути цього, вона мусить підкорити правді Божій всю себе і стати носієм миру для близьких та оточуючих, власним життям виконуючи євангельський заклик: «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими стануть» (Мф. 5:9).

На жаль, нині ми спостерігаємо навколо себе зовсім протилежне: ворогу роду людського мало було розв’язати кровопролитну війну, від якої Україна потерпає вже майже два роки, тепер він сіє розбрат вже всередині країни, підбурюючи наших же співбратів та співвітчизників на значно страшнішу та згубнішу війну – війну проти Церкви Христової.
Втім, немає сумніву, що усі ми, незалежно від віри, від поглядів, від уподобань, у першу чергу прагнемо миру. Наші постійні молитви звернені до Господа за усіх українських військових, які захищають країну, перебуваючи в надскладних умовах, а також і за весь багатостраждальний український народ.

Поки що лукавому вдається розділити нас, навіюючи найбільш слабким та вразливим ненависть до Церкви та віри християнської. Але нам добре відомо, що війну, яку диявол веде проти вірних Христових, він програв вже дві тисячі років тому. Христос переміг ворога Своїм Хрестом и Воскресінням, а початок цієї перемоги було покладено в день Різдва у Вифлеємській печері.

Звернімося ж сьогодні до новонародженого Христа з молитвою про те, аби спільне для всіх прагнення миру об’єднало нас у спільному зусиллі для його здобуття. Ось як про це пише преподобний Єфрем Сирін: «Ця ніч доставляє мир та тишу всесвіту. Ця ніч належить Всемилостевиму, тому нехай кожен відкладе лють та суворість; належить Смиренному, нехай кожен приборкає свою гордість та смирить свою зверхність. Нині засяяв день милості, то ж не переслідує ніхто помстою нанесеної йому образи; настав день радості, то ж не буде ніхто провиною журби і скорботи для іншого».

+ Варсонофій

митрополит Вінницький і Барський
м. Вінниця, Різдво Христове 2023/24 р.

Підписуйтесь на наші новини в Telegram — швидко, зручно та завжди під рукою у вашому телефоні!

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

У Києво-Печерській Лаврі відзначили 950-річчя представлення її ігумена – преподобного Феодосія

16 травня 2024 року, в Києво-Печерській Лаврі звершили соборні богослужіння в день пам’яті преставлення преподобного Феодосія Печерського. Про це повідомляє сайт Києво-Печерської Лаври. Всенічне бдіння з читанням акафіста преподобному Феодосію та Божественну літургію відслужили в храмі в ім’я прп. Агапіта Печерського. Вечірнє богослужіння та Божественну літургію у день свята звершили: керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський […]

16.05.2024

Антипасха. Літургія у Хрестовоздвиженському храмі Вінниці. 40-річчя протоієрея Богдана Маліновського

12 травня 2024 року, у 2-у Фомину Неділю після Пасхи, Антипасху, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Хрестовоздвиженському храмі міста Вінниці. Архіпастирю співслужили: благочинний Першого Вінницького міського округу протоієрей Богдан Маліновський; настоятель храму протоієрей Миколай Давидовський та клірики міста. Під час літургії особливо помолились про перемогу і мир у нашій Української Державі, […]

12.05.2024

Напередодні Антипасхи митрополит звершив всенічну у Різдво-Богородичному соборі

11 травня 2024 року, напередодні Неділі Антипасхи та дня памʼяті преподобного Амфілохія Почаївського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Всенічне бдіння в соборі Різдва Пресвятої Богородиці міста Вінниці. Архіпастирю співслужили почесний настоятель протоієрей Олексій Мельничук, настоятель собору протоієрей Максим Мельничук, клірики храму та гості у священному сані. Нагадаємо, завтра митрополит Варсонофій звершить літургію у Хрестовоздвиженському храмі […]

11.05.2024