В Німеччині відкрито перший типовий храм УПЦ

15.11.2023

14 листопада 2023 року відбулося відкриття нової парафії Української Православної Церкви на честь святого апостола Андрія Первозванного в місті Вормс (Німеччина), яка звершуватиме богослужіння в типовому православному храмі. Про це повідомляє сайт Відділу зовнішніх церковних звʼязків Української Православної Церкви.

Храм був зведений за сприяння мецената румунського походження пані Міхаєли Єлени Грюн та переданий для пастирських потреб Українській Православній Церкві.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія урочисту Божественну літургію з нагоди відкриття нового храму очолив архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор. Ієрарху співслужили вікарії Київської Митрополії – архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Бородянський Марк, заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, настоятель парафії УПЦ на честь Всіх преподобних Києво-Печерських в м. Брюссель (Бельгія) протоієрей Димитрій Попеску, а також настоятелі українських парафій у Німеччині – протоієрей Сергій Гаєвський (Кельн), протоієрей Іоанн Сухоняк (Гамбург), протоієрей Максим Бойчура (Лейпціг) та гості у священному сані з України. За богослужінням також молилися україномовні та румуномовні віряни з Бельгії та Німеччини. Богослужіння звершувалося церковно-слов’янською, українською, румунською та німецькою мовами.

Перед початком Божественної Літургії відбулося освячення іконостаса та розписів храму. За Божественною літургією була звершена дияконська хіротонія випускника Київської духовної академії Володимира Клюйка.

На увагу до пастирських трудів на благо Української Православної Церкви правом носіння митри був нагороджений настоятель парафії на честь Всіх Преподобних Києво-Печерських у Брюсселі (Бельгія) протоієрей Димитрій Попеску, а також настоятель згаданого храму у Вормсі протоієрей Ілля Сурду. Також орденом святого апостола Андрія Первозванного була нагороджена ктитор згаданого храму пані Міхаєла Єлена Грюн.

За богослужінням лунали молитви за Україну, за владу і військо, за народ та якнайшвидше її визволення від загарбників. У своїй проповіді архієпископ Віктор зокрема розповів про життя святих мучеників Косьми і Даміана, пам’ять яких сьогодні святкує Свята Церква.

Фото – пресс-служба Хмельницької єпархії УПЦ


Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024