100-річчя Калинівського чуда. Соборне архієрейське богослужіння в Калинівці

06.07.2023

6 липня 2023 року, в день памʼяті та вшанування Калинівського чуда відбулось соборне архієрейське богослужіння у Хрестовоздвиженському храмі Калинівки.

Богослужіння очолив митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, якому співслужили митрополити Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт та Вінницький і Барський Варсонофій.

Преосвященним архіпастирям співслужили секретар Вінницької єпархії ієрей Андрій Балан, благочинний Калинівського церковного округу протоієрей Володимир Розман; благочинні, клірики єпархії та гості у священному сані.

За богослужінням також молились настоятельки Браїлівського жіночого монастиря ігуменя Антонія (Стеценко) та Барського жіночого монастиря ігуменя Димитрія (Філікова).

Соборна молитва відбулась біля чудотворного хреста, який був прострілений воїном-червоноармійцем у 1923 році, після чого з розп‘яття потекла кров. Читайте детальніше історію про Калинівське чудо.

На Малому вході архіпастир з благословіння Предстоятеля УПЦ удостоїв кліриків Калинівського благочиння богослужбових нагород. Протоієрей Василій Розман та протоієрей Корнилій Ватаманеску — нагороджені правом служіння Божественної літургії з відкритими Царськими вратами до молитви «Отче наш». Секретар єпархіального управління ієрей Андрій Балан — зведений в сан протоієрея. Ієрей Андрій Бертман — нагороджений палицею. Ієрей Вадим Детюк — нагороджений золотим наперсним хрестом. Диякон Євгеній Салюк — зведений в сан протодиякона.

За літургією підносились особливі молитви за переможний мир для України, за здоров’я наших українських військових та увесь багатостраждальний український народ.

Після богослужіння митрополит Варсонофій звернувся до духовенства та вірян зі словом проповіді. Владика розповів про чудо, яке сталось на цьому місці рівно сто років по тому. Архіпастир подякував митрополиту Сергію та митрополиту Агапіту, священикам та вірянам за спільну соборну молитву, а також висловив вдячність благочинному отцю Володимиру і клірикам Калинівського благочиння за труди на славу нашого Господа.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Православний дитячо-молодіжний табір «Анфілада на Думці» запрошує долучатися всіх бажаючих!

З благословення митрополита Вінницького і Барського Варсонофія у Вінницькій єпархії буде проведено дитячо-молодіжний оздоровчий наметовий табір «Амфілада на Думці 2024». Дата проведення: 15-22 липня. Місце: Лопатинські дачі біля р. Думка (Жмеринський район), приватна територія. Вартість: 3000 грн. 🌟 4 разове харчування; 🌟 проживання у наметах, навчання самостійності; 🌟 купання у річці, катамарани, байдарки; 🌟 спільні […]

03.07.2024

Ієрарх УПЦ взяв участь в урочистостях з нагоди обрання та інтронізації Болгарського Патріарха Даниїла

30 червня – 1 липня 2024 року, в столиці Болгарії – Софії відбулися урочистості з нагоди обрання та інтронізації нового Предстоятеля Болгарської Православної Церкви, яким став митрополит Відінський Даниїл. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в урочистостях від Української Православної Церкви взяв участь митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ […]

02.07.2024

У Неділю Всіх Святих архіпастир звершив літургію у соборі Різдва Пресвятої Богородиці

30 червня 2024 року, у Неділю Всіх Святих, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію в соборі Різдва Пресвятої Богородиці міста Вінниці. Його Високопреосвященству співслужили: настоятель протоієрей Максим Мельничук та клірики собору. Після читання Євангельського уривку архіпастир звернувся до вірян зі слово проповіді. Під час літургії були піднесені особливі молитви про перемогу і мир […]

30.06.2024