Митрополит Варсонофій взяв участь в соборному богослужінні в Городницькому монастирі

29.05.2023

29 травня 2023 року, в день памʼяті священномученика Олександра Єрусалимського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій взяв участь в урочистому соборному богослужінні в Свято-Георгіївському Городницькому ставропігійному монастирі.

Божественну літургію очолив митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, якому співслужили: митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир; митрополит Вінницький і Барський Варсонофій; архієпископ Бучанський Пантелеімон; намісник монастиря архієпископ Городницький Олександр; архієпископ Хотинський Веніамін; ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр та архієпископ Ладижинський Сергій.

За богослужінням Преосвященним владикам співслужили клірики обителі та гості свята у священному сані. Дияконський чин очолив протодиякон Тарасій (Мудрак). Митрополита Варсонофія супроводжував особистий секретар-референт ієродиякон Філарет (Олівінський).

За богослужінням також молились: настоятелька монастиря ігуменя Зоя; настоятелька Дерманського жіночого монастиря ігуменя Вероніка; настоятелька жіночого монастиря на честь Афонської ікони Божої Матері в Кипʼячому ігуменя Катерина, насельники Городницької обителі, парафіяни та паломники.

Цього дня день свого тезоіменитства відзначає намісник Городницького ставропігійного монастиря архієпископ Городницький Олександр.

Сьогодні, 29 травня, Свята Православна Церква вшановує пам’ять святителя Олександра, єпископа Єрусалимського, який самовіддано подвизався й постраждав за віру Христову. Святий мученик Олександр був одним із численних учнів, яких збирав біля себе в Олександрії найвідоміший вчитель Церкви III століття Климент Олександрійський. У той час, коли з волі імператора Септимія Севера розпочалися страшні гоніння на християн, Олександр вже посідав єпископську кафедру у Флавії Каппадокійській. За ревне сповідання віри святого кинули до темниці, де у неволі він провів декілька років.

Звільнившись з ув’язнення, святитель забажав поклонитися святим місцям у Єрусалимі й подякувати Господу за даровану милість. Зустрічали його з почестями – народу й пустельникам з Неба було явлено про прибуття єпископа Каппадокійського. На той час патріархом Єрусалимським був благочестивий старець Наркісс. Він серцем прикипів до святого Олександра й обрав достойного мужа своїм співправителем. Протягом 38 років святий Олександр мудро керував Єрусалимською церквою і доклав дуже багато зусиль для зростання християнської просвіти. Святителем була заснована значна бібліотека, в якій своє місце знайшли книги Святого Письма та твори християнських письменників того часу.

Та за часів імператора Декія знову настало переслідування християн. Не залишили у спокої й священномученика Олександра. Однак незважаючи ні на що, він не зрікся віри, а знову підтвердив свою вірність заповідям Христовим. Святитель був кинутий у темницю, де і відійшов до життя вічного.

Після читання Євангельського зачала до вірян зі словами проповіді звернувся ректор Київських духовних шкіл архієпископ Білогородський Сильвестр.

Після сугубої єктенії були піднесені особливі молитовні прохання про мир на нашій українській землі; за Святу Церкву Христову, яка на жаль в останній час претерпіває нові гоніння; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Архієреї попросили у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після літургії було виголошено многоліття імениннику — архієпископу Городницькому Олександру. Митрополит Варсонофій привітав намісника обителі зі святими іменинами, побажав владиці Олександру міцного здоровʼя та допомоги Божої в архіпастирському служінні на благо Святої Христової Церкви.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Клірик Барського благочиння звершив погребіння воїна Михайла Печарського

28 березня 2024 року, у храмі Покрова Пресвятої Богородиці с. Лука-Барська було звершено чин погребіння Захисника України – воїна Михайла Печарського, 1979 року народження, жителя села Горяни. Чин погребіння звершив настоятель Покровського храму протоієрей Іоанн Криванич, разом з кліриками благочиння. Воїн Михайло Васильович Печарський добровільно пішов боронити Україну у складі сил АТО та продовжував воювати […]

29.03.2024

«Заклики до знищення України та виправдання військової агресії неспівставні з євангельським вченням» – заява ВЗЦЗ УПЦ

27 березня 2024 року в Москві під головуванням патріарха Кирила та за участі інших священнослужителів РПЦ відбулося позачергове засідання «Всемирного Русского Народного Собора», за результатами якого був затверджений та опублікований документ під назвою «Наказ XXV Всемирного Русского Народного Собора “Настоящее и будущее русского мира”». Публікуємо заяву Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ. У зв’язку з цим заявляємо, що Українська […]

28.03.2024

Літургія Передосвячених Дарів у Калинівському благочинні

27 березня 2024 року, у середу 2-ї седмиці Великого посту, митрополит Варсонофій звершив літургію Передосвячених Дарів, у храмі апостола і євангеліста Іоанна Богослова села Лісова Лисіївка, Калинівського благочиння. Його Високопреосвященству співслужили: благочинний Калинівського округу протоієрей Василій Розман, настоятель храму протоієрей Антоній Бедзір, клірики благочиння та гості у священному сані. Під час літургії були піднесені особливі […]

27.03.2024