Велика П’ятниця. Богослужіння Царських Часів в Браїлівській обителі

14.04.2023

У Велику П’ятницю, 14 квітня 2023 року, коли Свята Православна Церква згадує спасительні Страсті Господа нашого Іісуса Христа, в Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря було звершено уставне ранкове богослужіння з читанням 1-го, 3-го, 6-го і 9-го часів та зображальних.

Богослужіння очолив митрополит Варсонофій у співслужінні кліриків Браїлівського монастиря. За богослужінням молилась ігуменя Антонія з сестрами святої обителі.

На 1-му часі згадуються події Гефсиманської ночі: взяття Іісуса під варту, втечу учнів Господа та відречення апостола Петра. На паремії прочитується пророцтво Захарії про віддання Спасителя на страждання і смерть. Під час читання апостольського послання, Церква прославляє спасительну силу Хреста Господнього, а в Євангелії від Матфея йдеться про віддання Христа на суд Пілату, про страждання, смерть і зняття Господа з хреста (Мф. 27, 1-56).

На 3-му часі Церква у піснеспівах згадує відречення і каяття апостола Петра; вкладає слова жалю і невинності в уста засудженого Спасителя. У паремії, на якій читається пророцтво Ісаї, зображується Праведник, Який покірно йде на вільну смерть. В апостольському посланні розкривається таємниця смерті Боголюдини та показується її причина. В Євангелії від Марка (15, 1-41) благовіститься про те ж, про що і на 1-му часі в Євангелії від Матфея.

На 6-му часі Церква зображує стан душі розіп’ятого Христа. У псалмах 6-го часу та паремії, де читається пророцтво Ісаї, виголошуються пророцтва про хресні страждання Спасителя. Читанням Апостола Церква свідчить про втілення Сина Божого та Його смерть, а Євангелієм від Луки — благовіствує про те ж (Лк. 23, 32-49), про що на 1-му та 3-му часах.

На 9-му часі, служіння якого звершив митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, були прочитані псалми, паремія, Апостол та Євангеліє від Іоанна (18, 28-19, 37).

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

«Заклики до знищення України та виправдання військової агресії неспівставні з євангельським вченням» – заява ВЗЦЗ УПЦ

27 березня 2024 року в Москві під головуванням патріарха Кирила та за участі інших священнослужителів РПЦ відбулося позачергове засідання «Всемирного Русского Народного Собора», за результатами якого був затверджений та опублікований документ під назвою «Наказ XXV Всемирного Русского Народного Собора “Настоящее и будущее русского мира”». Публікуємо заяву Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ. У зв’язку з цим заявляємо, що Українська […]

28.03.2024

Літургія Передосвячених Дарів у Калинівському благочинні

27 березня 2024 року, у середу 2-ї седмиці Великого посту, митрополит Варсонофій звершив літургію Передосвячених Дарів, у храмі апостола і євангеліста Іоанна Богослова села Лісова Лисіївка, Калинівського благочиння. Його Високопреосвященству співслужили: благочинний Калинівського округу протоієрей Василій Розман, настоятель храму протоієрей Антоній Бедзір, клірики благочиння та гості у священному сані. Під час літургії були піднесені особливі […]

27.03.2024

АНОНС. На Пасху організовується паломницька поїздка до святинь Святої Землі

З благословення Високопреосвященнішого Варсонофія, митрополита  Вінницького і Барського, паломницька служба «ФАВОР» організовує поїздку на Святу Землю у період Страсного тижня та свята Світлого Воскресіння Христового. Поїздка триватиме з 29 квітня по 6 травня. Паломники проживатимуть в Єрусалимі (готель розташований у десяти хвилинах пішки до храму Гробу Господнього). У програмі паломництво місцями біблійних подій, богослужіння Страсної Седмиці […]

26.03.2024