Представники Мінкульту провели спробу незаконного опломбування храмів Лаври

30.03.2023

30 березня 2023 року Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру відвідала комісія Міністерства культури та інформаційної політики України з метою провести приймання-передавання споруд і будівель монастиря. В Українській Православній Церкві вважають рішення про розірвання договору незаконним та відстоюють свої права у судовому порядку. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ розповідає як у цей день віряни Української Православної Церкви не допустили протиправних дій з боку чиновників Мінкульту.

Вранці у четвер у доступних для молитви храмах Лаври відбувались великопісні богослужіння. Літургію Передосвячених Дарів у Хрестовоздвиженському храмі очолив Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Після 10 години ранку до храму преподобного Агапіта Печерського підійшла комісія Мінкульту. Її очільниця повідомила про намір “почати перевірку”. Біля церкви молились парафіяни обителі, які обурились спробою перешкодити їм проводити молитовне богослужіння. Тому члени комісії спробували вчинити провокацію біля іншого храму, а саме Академічного на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Ректор, викладачі та студенти Київської духовної академії і семінарії, а згодом і сотні вірян висловили заперечення такими протизаконними діями. Ректор КДАіС архієпископ Білогородський Сильвестр пояснив чиновниці, чому наразі неможливо здійснювати роботу комісії.

«Ми розуміємо, що зараз це може бути використано для того, щоб цей храм забрати у Київської духовної академії і семінарії, опломбувати і нікого з нас не пускати», – зазначив владика ректор. Він зауважив, що звинувачення у порушенні умов використання будівель не мають ніякого підтвердження, а Мінкульт не надав жодних вагомих документів.

Представники Мінкульту здійснили ще кілька спроб розпочати незаконну діяльність на території Лаври, однак, з часом залишили обитель. Намісник Лаври митрополит Павел подякував вірянам за підтримку монастиря та його насельників. Адвокат монастиря повідомив, що суд почав провадження з приводу незаконного розірвання державним заповідником договору з Києво-Печерською Лаврою. Відповідно до українського законодавства, на час суду заповідник не має права перешкоджати релігійній громаді, а перше засідання заплановане на 26 квітня.

Віряни, які прийшли, щоб помолитися у Лаврі, висловили свою стурбованість повідомленнями у ЗМІ про намір чиновників продовжити свої незаконні провокації 31 березня о 10:00.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024