У Болгарській Православній Церкві виступили на підтримку Києво-Печерської Лаври

26.03.2023

Єпископи та ігумени Болгарської Православної Церкви виступили на підтримку братії Києво-Печерської Лаври, які зазнають утисків з боку української влади. Звернення опубліковано на сторінці Facebook Відінської митрополії Болгарської Православної Церкви.

У Болгарській Церкві висловили стурбованість рішенням керівництва Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про те, що ченці мають залишити святу обитель до 29 березня 2023 року.

«Києво-Печерська Лавра – перший монастир Київської Русі, заснований у XI столітті першими подвижниками давньоруського чернецтва – преподобними Антонієм та Феодосієм Печерськими», – зазначили у зверненні й додали «за останні тридцять років, ціною неймовірних зусиль, духовенство обителі за допомогою православного народу України, а також паломників з усього православного світу звели святу обитель буквально з розрухи та запустіння».

Як йдеться у документі далі, удар по обителі – це удар по найчисленнішій конфесії України, «удар по православному українському народу та всій Православній Церкві, удар по живому тілу Христа».

У Болгарській Церкві висловили повну підтримку ченцям Києво-Печерської Лаври та звернулися до влади України, попросивши їх не втручатися у церковні справи.

«Звертаємося до державної влади України із закликом не втручатися у церковні справи, дотримуватись принципу відокремленості держави від Церкви. Ми закликаємо зберегти Києво-Печерську Лавру в її єдиному та унікальному призначенні як місце для богослужіння та проживання ченців канонічної Церкви», – сказано у зверненні.

«Сьогодні у Києво-Печерській Лаврі живуть понад 200 ченців та послушників. Це священнослужителі, які самовідданою працею та за підтримки богомольного народу за останні тридцять років спорудили святу обитель та безліч храмів у ній з руїн, успадкованих від атеїстичного режиму. Вони не повинні бути позбавлені своєї обителі покаяння та молитви. Їхні молитви є опорою для всіх нас у тяжких випробуваннях. У Лаврі знаходяться Київська духовна академія та семінарія, в якій навчається безліч студентів та семінаристів. Це майбутні клірики та служителі Церкви. Їх не варто позбавляти права на освіту. Києво-Печерська Лавра – благословенний скарб для мільйонів віруючих з усього Православного світу», – підсумували у зверненні.

У Болгарській Православній Церкві підкреслили, що моляться за збереження Святої обителі та теперішнього монашеського братерства і духовного життя в ній.

Звернення підписали:

єпископ Костянтийський Михайло, настоятель Чекотинського монастиря з братією;
архімандрит Іоанн, настоятель Правеського монастиря святого Феодора Тірона з братією;
архімандрит Назарій, настоятель монастиря Святої Трійці в Апрілці з братією;
архімандрит Іоанн, настоятель Чипровського монастиря святого Іоанна Рильського;
архімандрит Ніфонт, настоятель Лопушанського монастиря святого Іоанна Предтечі;
священноінок Еміл Якимов, настоятель монастиря Святої Трійці в Етрполі;
монахиня Кассіана, настоятелька Враченського монастиря святих Сорока мучеників із сестрами.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

«Заклики до знищення України та виправдання військової агресії неспівставні з євангельським вченням» – заява ВЗЦЗ УПЦ

27 березня 2024 року в Москві під головуванням патріарха Кирила та за участі інших священнослужителів РПЦ відбулося позачергове засідання «Всемирного Русского Народного Собора», за результатами якого був затверджений та опублікований документ під назвою «Наказ XXV Всемирного Русского Народного Собора “Настоящее и будущее русского мира”». Публікуємо заяву Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ. У зв’язку з цим заявляємо, що Українська […]

28.03.2024

Літургія Передосвячених Дарів у Калинівському благочинні

27 березня 2024 року, у середу 2-ї седмиці Великого посту, митрополит Варсонофій звершив літургію Передосвячених Дарів, у храмі апостола і євангеліста Іоанна Богослова села Лісова Лисіївка, Калинівського благочиння. Його Високопреосвященству співслужили: благочинний Калинівського округу протоієрей Василій Розман, настоятель храму протоієрей Антоній Бедзір, клірики благочиння та гості у священному сані. Під час літургії були піднесені особливі […]

27.03.2024

АНОНС. На Пасху організовується паломницька поїздка до святинь Святої Землі

З благословення Високопреосвященнішого Варсонофія, митрополита  Вінницького і Барського, паломницька служба «ФАВОР» організовує поїздку на Святу Землю у період Страсного тижня та свята Світлого Воскресіння Христового. Поїздка триватиме з 29 квітня по 6 травня. Паломники проживатимуть в Єрусалимі (готель розташований у десяти хвилинах пішки до храму Гробу Господнього). У програмі паломництво місцями біблійних подій, богослужіння Страсної Седмиці […]

26.03.2024