На сайті Кабінету Міністрів з’явилася петиція про недопущення заборони УПЦ

15.01.2023

13 січня 2023 року на сайті Кабінету Міністрів України розмістили петицію із закликом захистити конституційні права і свободи громадян, які є вірянами Української Православної Церкви.

Автором петиції є вірянка Української Православної Церкви Юлія Миколаївна Комінко. До закінчення збору підписів залишилося 89 днів. 

Петиція доступна за посиланням. Для підпису петиції необхідно пройти реєстрацію на сайті КМУ.

У петиції підкреслюється, що віряни Української Православної Церкви є патріотами України, які виступають за її територіальну цілісність та захист від російського агресивного вторгнення.

«Заради цього віряни УПЦ воюють у Збройних Силах України, працюють кожен на своєму місці, волонтерять і донатять на ЗСУ. Виборюють ціною власного життя і здоров’я майбутнє нашої держави», — йдеться у тексті.

Також у петиції наголошується, що віряни УПЦ повністю підтримують необхідність розслідування кожного випадку колаборації та притягування до відповідальності усіх осіб, чия провина була доведена.

Разом із тим, автори даного тексту зазначили, що неможливим є «покладати злочини окремих громадян на всю розгалужену інституцію, якою є Українська Православна Церква, і на цій підставі вдаватися до її юридичної заборони».

«Ми не заслуговуємо на тавро “колаборантів” та “агентів ФСБ”. З сумом констатуємо, що таке ставлення лише призводить до значної деморалізації частини суспільства, яка є вірянами УПЦ, і насправді може служити прихованим інтересам російської федерації щодо дестабілізації та роз’єднання українців в умовах війни», — зауважується у петиції.

Віряни Української Православної Церкви просять Кабінет Міністрів України під час розроблення законодавчої бази підходити до вирішення церковного питання так само зважено, як це робиться під час розгляду проблем в інших галузях життя держави, і не покладати провину окремих представників УПЦ на всю інституцію, якою є Українська Православна Церква.

«Конституція України гарантує всім громадянам України свободу совісті та віросповідання. Тому ми, віряни Української Православної Церкви, закликаємо під час розроблення відповідних законопроектів за дорученням РНБО проявити мудрість і турботу й вирішувати церковне питання шляхом діалогу, пошуку правди і захисту конституційних прав і свобод громадян, а не шляхом покладання вини окремих осіб на всіх вірян і заборони всієї Церкви замість покарання винних», — зазначається у підсумку.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024