Перенесення ікони Божої Матері в Барський жіночий монастир. Хресна хода та літургія в обителі

12.01.2023

12 січня 2023 року, в день загальноєпархіального свята перенесення Барської ікони Божої Матері, старовинний образ, який знаходився до недавна в Шаргородському Свято-Миколаївському чоловічому монастирі, сьогодні перенесений в свою рідну обитель.

Зранку, о восьмій годині віряни зібрались на молебень в Барський Свято-Успенський кафедральной собор, з якого вирушили хресною ходою в жіночий монастир. Незважаючи на сильний мороз та ожеледицю, віряни йшли і несли образ Пречистої до Свого рідного дому, в Барську обитель.

Хресна хода з нашою місцешанованою святинею, Барською іконою Божої Матері, була присвячена молитві за мир на нашій українській землі. «Помолимось щоб Бог дарував нам переможний мир для нашої України» — сказав у своєму слові митрополит Варсонофій.

Митрополит Варсонофій висловлює щиру подяку адміністрації міста та району, а також співробітникам поліції і усім, від кого це залежало, за організацію та забезпечення правопорядку під час хресної ходи!

Після того як хресна хода прибула в святу обитель, розпочалась Божественна літургія, яку очолив митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт разом з керуючим єпархією митрополитом Вінницьким і Барським Варсонофієм. Архіпастирям співслужили клірики Вінницької, Могилів-Подільської та священство з інших єпархій, котрі прибули в обитель розділити радість спільної молитви.

Під час хресної ходи та на Божественній літургії також молились: настоятелька ігуменя Антонія (Стеценко) та старша монахиня Димитрія (Філікова).

Богослужбові піснеспіви виконував об’єднаний сестринський хор Браїлівського і Барського монастирів.

Після сугубої єктенії митрополити піднесли особливі молитовні прохання про мир на українській землі; за Святу Православну Церкву, яка сьогодні на жаль знову претерпіває утиски; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Архіпастирі та чисельне духовенство попросили у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю наших воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

За літургією віряни причастились Святих Христових Таїн, слід зауважити, що цього дня у храмі до Таїнств Покаянна та Євхаристії приступила велика кількість вірян.

Після богослужіння був звершений чин славлення перед іконою свята Різдва Христового та прочитана молитва до Пресвятої Богородиці перед Її Барським образом.

Богослужіння завершилось многоліттям Предстоятелю, архієреям, кліру, чернецтву та усім Православним християнам. На завершення митрополит Варсонофій звернувся до пастви зі словами різдвяних привітань та подякував митрополиту Агапіту та наміснику Шаргородського монастиря архімандриту Паїсію, за те, що їх трудами сьогодні відновлена історична справедливість, коли Божа Матір в своєму старовинному образі повертається в рідну Барську обитель.

Також митрополит Варсонофій нагородив грамотами Предстоятеля УПЦ, економа Вінницького єпархіального управління архімандрита Єноха (Торака), настоятельку Барського монастиря ігуменю Антонію (Стеценко) та старшу сестру монахиню Димитрію (Філікову), за організацію та безпосередню участь в процесі передачі та перенесення чудотворного образу в Барський жіночий монастир. Насамкінець було зроблене спільне пам’ятне фото, а також митрополит Варсонофій привітав сестер монастиря з Різдвом Христовим.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Літургія Передосвячених Дарів у Барському благочинні

29 березня 2024 року, у пʼятницю 2-ї седмиці Великого посту, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, звершив літургію Передосвячених Дарів у Свято-Успенському кафедральному соборі міста Бар. Архіпастирю співслужили: благочинний Барського округу архімандрит Серафим (Поворозник) та клірики благочиння. Цього дня духовенство Барського благочиння звершили спільне гоління та приступили до причастя Святих Христових Таїнств. Під час літургії були […]

29.03.2024

Клірик Барського благочиння звершив погребіння воїна Михайла Печарського

28 березня 2024 року, у храмі Покрова Пресвятої Богородиці с. Лука-Барська було звершено чин погребіння Захисника України – воїна Михайла Печарського, 1979 року народження, жителя села Горяни. Чин погребіння звершив настоятель Покровського храму протоієрей Іоанн Криванич, разом з кліриками благочиння. Воїн Михайло Васильович Печарський добровільно пішов боронити Україну у складі сил АТО та продовжував воювати […]

29.03.2024

«Заклики до знищення України та виправдання військової агресії неспівставні з євангельським вченням» – заява ВЗЦЗ УПЦ

27 березня 2024 року в Москві під головуванням патріарха Кирила та за участі інших священнослужителів РПЦ відбулося позачергове засідання «Всемирного Русского Народного Собора», за результатами якого був затверджений та опублікований документ під назвою «Наказ XXV Всемирного Русского Народного Собора “Настоящее и будущее русского мира”». Публікуємо заяву Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ. У зв’язку з цим заявляємо, що Українська […]

28.03.2024