Відбулось засідання Священного Синоду Української Православної Церкви

23.11.2022

23 листопада 2022 року, в Резиденції Предстоятеля на території Києво-Печерської Лаври, під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відбулось засідання Священного Синоду Української Православної Церкви.

У засіданні взяли участь постійні та тимчасові члени Священного Синоду.

Перед початком роботи Священного Синоду Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до ієрархів зі вступним словом:

Синодом було прийняте рішення внести до Диптиху Предстоятелів Помісних Православних Церков ім’я Предстоятеля Македонської Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

5 червня 2022 року Святіший Патріарх Сербський Порфирій надав Томос про автокефалію Македонській Православній Церкві. Зважаючи на це, Священний Синод Української Православної Церкви вирішив внести до Диптиху Предстоятелів Помісних Православних Церков ім’я Предстоятеля Македонської Православної Церкви. Віднині ім’я Блаженнішого Архієпископа Охридського і Македонського Стефана буде поминатись Предстоятелем нашої Церкви за кожним богослужінням.

На засіданні Священного Синоду було прийнято ряд кадрових рішень:

  1. У відповідь на рапорт про погіршення стану здоров’я, митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф звільнений від керування Кіровоградською єпархією. Керуючим Кіровоградською єпархією призначено архієпископа Васильківського Миколая. Митрополит Іоасаф надалі буде нести послух вікарія Київської Митрополії.
  2. Єпископом Свалявським, вікарієм Мукачівської єпархії обрано архімандрита Іларія (Гаврильця), клірика Мукачівської єпархії.
  3. Клірик Київської єпархії архімандрит Іаков (Галандзовський) обраний єпископом Дрогобицьким, вікарієм Львівської єпархії.
  4. Митрополита Івано-Франківського і Коломийського Серафима звільнено від керування Івано-Франківською єпархією та почислено на спокій. Єпархіальним архієреєм Івано-Франківської єпархії обрано архімандрита Никиту (Сторожука), клірика Чернівецько-Буковинської єпархії.
  5. Митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звільнений від керування Ізюмською єпархією та почислений на спокій. Керуючим Ізюмською єпархією обраний клірик Харківської єпархії архімандрит Іоанн (Терновецький).
  6. Митрополита Роменського і Буринського Іосифа звільнено від управління Роменською єпархією та почислено на спокій. Преосвященним Роменським і Буринським призначено єпископа Гостомельського Тихона, який до цього був вікарієм Київської Митрополії.

У відповідь на прохання митрополита Черкаського і Канівського Феодосія, Священний Синод установив святкування на честь Собору Черкаських святих та Козацьку (Покровську) батьківську суботу із поминанням спочилих козаків і воїнів, які поклали своє життя за Православну віру.

Також встановлено день пам’яті преподобного Авакума, сповідника Черкаського.

Окрім того, на прохання митрополита Новокаховського і Генічеського Філарета, до Собору Херсонських святих внесені імена священномучеників пресвітерів Стефана (Костогриза) та Димитрія (Кіранова).

Священний Синод УПЦ ухвалив рішення про відновлення мироваріння в Українській Православній Церкві.

Синод створив відповідну комісію, яка буде працювати над відновленням мироваріння у Києві. Комісію очолив вікарій Одеської єпархії архієпископ Арцизький Віктор.

Історично мироваріння в Київській Митрополії розпочалося з середини XV століття. У подальшому Святе миро виготовлялося в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Через революційні події 1917 року ця практика в Україні припинилася. Собор Української Православної Церкви, який відбувся 27 травня 2022 року в м. Києві, мав міркування про відновлення мироваріння.

Зважаючи на це, Священний Синод ухвалив рішення відновити мироваріння в Українській Православній Церкві.

Члени Синоду ухвалили текст Заяви, у якій висвітлена низка важливих питань. Найближчим часом Заява буде опублікована на офіційних ресурсах Української Православної Церкви.

У відповідь на рапорт митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, Синод утворив в Одеській єпархії жіночий монастир на честь ікони Божої Матері «Цілителька».

Далі Синод затвердив намісників для двох чоловічих монастирів: Різдва Пресвятої Богородиці на Церковщині у Києві та Спасо-Преображенського у селі Нещерів на Київщині.

Також члени Синоду затвердили настоятельок для жіночого монастиря на честь Корсунської ікони Божої Матері у Новокаховській єпархії та Свято-Троїцького Густинського жіночого монастиря у Ніжинській єпархії.

Для церковного використання затверджені такі богослужбові тексти:

  • служба і акафіст на честь Києво-Братської ікони Божої Матері;
  • акафіст блаженному Августину, єпископу Іппонійському;
  • чин поховання дияконського та чин освячення каплиці;
  • молебні співи про дітей, про воїнів та про позбавлених домівки;
  • молитовні тексти про полонених та про зниклих безвісти.
Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Літургія Передосвячених Дарів у Барському благочинні

29 березня 2024 року, у пʼятницю 2-ї седмиці Великого посту, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, звершив літургію Передосвячених Дарів у Свято-Успенському кафедральному соборі міста Бар. Архіпастирю співслужили: благочинний Барського округу архімандрит Серафим (Поворозник) та клірики благочиння. Цього дня духовенство Барського благочиння звершили спільне гоління та приступили до причастя Святих Христових Таїнств. Під час літургії були […]

29.03.2024

Клірик Барського благочиння звершив погребіння воїна Михайла Печарського

28 березня 2024 року, у храмі Покрова Пресвятої Богородиці с. Лука-Барська було звершено чин погребіння Захисника України – воїна Михайла Печарського, 1979 року народження, жителя села Горяни. Чин погребіння звершив настоятель Покровського храму протоієрей Іоанн Криванич, разом з кліриками благочиння. Воїн Михайло Васильович Печарський добровільно пішов боронити Україну у складі сил АТО та продовжував воювати […]

29.03.2024

«Заклики до знищення України та виправдання військової агресії неспівставні з євангельським вченням» – заява ВЗЦЗ УПЦ

27 березня 2024 року в Москві під головуванням патріарха Кирила та за участі інших священнослужителів РПЦ відбулося позачергове засідання «Всемирного Русского Народного Собора», за результатами якого був затверджений та опублікований документ під назвою «Наказ XXV Всемирного Русского Народного Собора “Настоящее и будущее русского мира”». Публікуємо заяву Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ. У зв’язку з цим заявляємо, що Українська […]

28.03.2024