Собор єпископів Польської Православної Церкви зробив заяву щодо церковної ситуації в Україні: «Цей стан негативно вплинув на весь світовий організм Православ’я»

26.10.2022

Архієрейський Собор Польської Православної Церкви зробив заяву щодо війни та релігійної ситуації в Україні, які негативно вплинули на весь світовий організм Православ’я. Про це йдеться в комюніке Архієрейського Собору Польської Православної Церкви, який відбувся під проводом Блаженнішого Митрополита Варшави і всієї Польщі Савви 25 жовтня 2022 року, повідомляє orthodox.pl.

«Війна в Україні порушила абсолютно нормальне життя в цій країні, Європі та світі. Це в особливий спосіб стосується життя Православної Церкви, — зазначається в документі. — Православ’я в Україні розділене, і вірні часто почуваються розгубленими. Ми шкодуємо про це, тому що цей стан негативно вплинув на весь світовий організм Православ’я».

У заяві підкреслюється про незмінність позиції Польської Православної Церкви щодо очільника «ПЦУ», якого вважають звичайним мирянином.

«Щодо деструктивної діяльності т. зв. «митрополита» Епіфанія, Святий Архієрейський Собор Польської Автокефальної Православної Церкви зберігає свою позицію, висловлену в постановах: 340 п. 3; 341 п. 7; 342 п. 1; 343 п. 1; 346 п. 5; 347 п. 1; 348 п. 4», — наголошують ієрархи Польської Церкви.

В комюніке вчергове «Святий Архієрейський Собор просить Святішого Патріарха Константинопольського Варфоломія скликати Собор предстоятелів усіх Помісних Православних Церков».

Окрім того, Священний Собор єпископів закликав вірних продовжувати молитися за мир в Україні, припинення війни та припинення розділення (розколу) Церкви Православної в Україні.

«Священний Архієрейський Собор висловлює вдячність всім вірним, церковним організаціям та окремим особам за духовну та матеріальну допомогу Україні та її громадянам. Не залишаймо свого завзяття і продовжуймо цю добру справу допомоги нужденним.

Всемогутній Боже! Просимо дати мир народу України та Святій Православній Церкві», — підсумовано в документі.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024