Недільне богослужіння в храмі Вознесіння Господнього с. Уланів

25.09.2022

25 вересня 2022 року, у Неділю 15-у після П’ятидесятниці, перед Воздвиженням Хреста Господнього, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію в храмі Вознесіння Господнього с. Уланів, Хмільницького благочиння.

Цього дня на парафії вшанували пам’ять святителя Феодосія Чернігівського, день пам’яті якого попередньо Церква звершувала 22 вересня.

Вознесеснський храм села Уланів 1777 року, побудований за типовим проектом відомого українського архітектора Івана Григоровича Барського, на місці козацької фортеці. На кошти місцевого пана Людвіга Хуторанського, помістя якого було в сусідньому селі Морозівка. На той час містечко Уланів в своїй більшості населення були євреї, а тому для жителів села Морозівка і невеликої кількості православних уланівчан і був збудований цей храм. В 1868 році при храмі відкрита церковно-приходська школа. Після причислення до лику святих святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського, яке відбулося 22 вересня 1896 року, в Уланові через рік був освячений приділ на честь святителя Феодосія, який походив родом із Уланова. Історичні дослідження підтверджують, що батько святителя був священиком і звершував своє служіння в Михайлівському храмі села Гатка, що зараз є частиною Уланова. Ієрей Микита, та матушка Марія Угліцькі жили в Уланові. Прізвище святителя Феодосія — Угліцький. Після приходу до влади більшовиків, на початку 30-тих років минулого століття, храм був закритий та пограбований і перетворений в майстерню МТС. В часи Другої світової війни, під час нацистської окупації храм був відкритий для богослужіння й після того більше не закривався. Цей рік для парафіян храму є ювілейним. 245 років храму і 125 років освячення престолу в лівому приділі на честь святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського.

Його Високопреосвященству співслужили: секретар єпархії архім. Аркадій (Сенчуківський); економ єпархіального управління архім. Єнох (Торак); настоятель храму прот. Ярослав Микитин; клірики Хмільницького благочиння та гості у священному сані.

Дияконський чин звершили: архід. Миколай Кравець та ієрод. Філарет (Олівінський).

Після читання Євангельського уривку архіпастир звернувся до прочан зі словом проповіді.

Під час Божественної літургії були піднесені особливі молитовні прохання про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Архіпастир попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Також була звершена сугуба заупокійна єктенія, під час якої духовенство піднесло свої молитви за батьків святителя Феодосія Чернігівського — священика Микиту та матушку Марію Угліцьких, а також усіх загиблих воїнів, які поклали свої життя у війні за волю та незалежність нашої держави.

Після богослужіння архієрей з духовенством звершив молебень на честь престольного свята та відбувся чин славлення перед іконою Різдва Пресвятої Богородиці, на честь віддання двунадесятого свята, яке за церковним уставом припадає на сьогоднішній день.

Насамкінець владика Варсонофій подякував усім за спільну соборну молитву та нагородив настоятеля — отця Ярослава архієрейською грамотою, за участь парафії в зборі коштів на потреби Збройних Сил України. Також архієрейськими грамотами були нагороджені багаторічні благодійники та активні парафіяни.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Субота акафіста. Похвала Пресвятої Богородиці — історія свята

У суботу 5-ї седмиці Великого посту православні християни з особливими молитовними почуттями і шаною прославляють Пречисту Богородицю Діву Марію. Цей день за церковним календарем отримав назву Похвали Божої Матері, або ж суботи акафіста. На утрені, яку зазвичай звершують ввечері у п’ятницю, у храмах співається акафіст Божій Матері «Радуйся Невісто Неневістная». У ньому прославляються події земного […]

20.04.2024

Архіпастир звершив вечірнє богослужіння з читанням акафісту Божїй Матері

Увечері, 19 квітня 2024 року, напередодні 5-ї суботи Великого посту, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив вечірнє богослужіння з читанням акафісту Пресвятій Богородиці у Браїлівському жіночому монастирі. Архіпастирю співслужили клірики Браїлівської обителі. За богослужіням молились: настоятелька – ігуменя Антонія, сестри та парафіяни святої обителі. Нагадаємо, завтра митрополит Варсонофій звершить Божественну літургію у храмі великомученика Георгія […]

19.04.2024

Літургія Передосвячених Дарів у Козятинському благочинні

19 квітня 2024 року, у пʼятницю 5-ї седмиці Великого посту, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, звершив літургію Передосвячених Дарів у храмі на честь пророка Божого Іллі с. Сигнал, Козятинського благочиння. Архіпастирю співслужили: благочинний Козятинського округу протоієрей Миколай Волохатий та клірики благочиння. Цього дня духовенство Козятинського благочиння звершили говіння та спільно приступили до Таїнств Покаяння і […]

19.04.2024