Звернення до духовенства та вірян Вінницької єпархії Української Православної Церкви

03.06.2022

Духовенству та вірним Вінницької єпархії Української Православної Церкви

Всечесні отці, дорогі брати і сестри!
Цим зверненням канцелярія Керуючого Вінницькою єпархією інформує духовенство та вірних Вінницької єпархії про рішення Собору Української Православної Церкви.
27 травня 2022 року в Пантелеймоновському монастирі м. Києва відбувся Собор єпископів Української Православної Церкви і Собор Української Православної Церкви за участі представників духовенства, чернецтва і мирян від кожної єпархії УПЦ.
Собор розглянув питання церковного життя, що виникли внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України. Віроломне вторгнення РФ у суверенну Українську державу викликало з боку ієрархів, духовенства, мирян УПЦ та українського народу засудження як керівництва РФ, так і позиції РПЦ.
УПЦ разом із своїм народом переживає біль і страждання від військової агресії РФ, знищення українських міст, руйнування монастирів і храмів, загибелі воїнів, вбивства безневинних людей і особливо дітей.

Беручи до уваги бажання православного народу і духовенства всіх регіонів України, члени собору УПЦ розглянули питання про можливість і необхідність відділення від Московського патріархату. За результатами собору УПЦ було ухвалено низку рішень, які свідчать не тільки про адміністративну незалежність, яка, згідно Томосу, що був дарований Патріархом Московським і всієї Русі Олексієм у жовтні 1990 року мала місце і раніше, а й про повну самостійність і незалежність Української Православної Церкви, з визнанням єдиного адміністративного центру в м. Києві.
Зокрема, із Статуту про управління УПЦ було вилучено всі положення, які свідчили про зв’язок з РПЦ. Тепер, фактично, Статут про управління УПЦ, за своїм змістом, став статутом повноцінної незалежної Церкви. Так, Предстоятель УПЦ Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України відтепер не входить до складу Синоду РПЦ, архієреї УПЦ вийшли із складу соборів РПЦ, УПЦ перестала керуватись рішеннями РПЦ і віднині керується виключно постановами Собору єпископів УПЦ та Собору УПЦ, перебуваючи в єдності з усіма Помісними Православними Церквами.
Відтепер за богослужінням в усіх храмах і монастирях УПЦ підноситься ім’я виключно Митрополита Київського і всієї України. В той же час Предстоятель УПЦ згадує за богослужінням предстоятелів усіх Помісних Православних Церков, згідно Диптиху. Окрім цього, на Соборі розглядалось питання відновлення мироваріння в м. Києві. Враховуючи чисельні звернення від духовенства і вірних з числа вимушених переселенців в різних країнах, Собор ухвалив рішення про відкриття українських православних парафій у тих країнах, да є на це потреба, в прямому підпорядкуванні УПЦ в новому незалежному статусі.
Собор констатував необхідність діалогу з ПЦУ задля відновлення церковної єдності в Україні. Однак Собор визнав, що обов’язковими умовами відновлення діалогу є повне припинення силових захоплень храмів та примусових переводів парафій УПЦ, а також вирішення питання канонічності ієрархії ПЦУ, єпископи якої не мають апостольської спадкоємності.

Прийняття таких рішень відкриває нову сторінку церковного буття. Розуміємо, що на цьому шляху ми мусимо проявити любов і повагу один до одного та намагатись разом вибудувати єдність в союзі миру (див. Еф. 4:3).

+ Варсонофій

митрополит Вінницький і Барський

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024