Храм Покрова Пресвятої Богородиці с. Терешки

10.02.2022

Адреса: с. Терешки, вул. Покровська 29Б, Барський район, Вінницька область, 23027

Настоятель: протоієрей Андрій Холод

Престольне свято: 14 жовтня

Контакти: моб. телефон настоятеля 096 681 80 40

Коротка історична довідка

У 1771 році на кошти поміщика Іваськовського в селі збудовано трикупольну дерев’яна церкву, покриту гонтом. Церква була відкрита та освячена 14 жовтня на свято Покрова Пресвятої Богородиці.
З того часу цей день став у селі Терешках престольним святом. Прихожанами церкви були жителі сіл Терешок, Гавришівки, Стасюків.

У 1868 році внаслідок старості існуючої дерев’яної церкви, на кошти казни було побудовано нову, двокупольну дерев’яну церкву з дерев’яною дзвіницею та новим триярусним іконостасом. І хоч церква завжди слугувала об’єднавчим фактором для народу, кількість прихожан була незначною.

Внаслідок такого становища в селі, рішенням Могилів-Подільського повіту волосне управління було переведено в 1872 році з села Чемериси Волоські в село Терешки. Воно розмістилось на поміщицькому дворі й називалося Терешківська волость. Але й цей захід не допоміг, жителі села майже зовсім перестали відвідувати церкву. Через це не було змоги утримувати храм. Тоді рішенням Подільської єпархії церква в селі Терешках була закрита (з 1873 по 1893 роки), а жителі села були приписані до церкви села Чемериси Волоські.

У 1889 році в селі Терешках була відкрита церковно-приходська школа, а з 1894 року її перевели до власного будинку.

На діючій сьогодні в селі церкві міститься напис «Українська пам’ятка історії. Покровська церква. Споруджена в 1771 р. Зруйнована в 1950 р. Відроджена 2007 р. за участю жителів села і пам’яткоохоронців Київщини…» та він вочевидь суперечить даним, (викладеним вище), зібраним Ю. Сіцинським, про будівництво в селі двох храмів у 1771р. та 1868 р.

У 2007 році в с. Терешки було збудовано церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці на місці старої, яку зруйнували в 1950 році.
Храм було освячено 4 серпня 2011 року.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024