Храм Покрова Пресвятої Богородиці с. Терешки

10.02.2022

Адреса: с. Терешки, вул. Покровська 29Б, Барський район, Вінницька область, 23027

Настоятель: протоієрей Андрій Холод

Престольне свято: 14 жовтня

Контакти: моб. телефон настоятеля 096 681 80 40

Коротка історична довідка

У 1771 році на кошти поміщика Іваськовського в селі збудовано трикупольну дерев’яна церкву, покриту гонтом. Церква була відкрита та освячена 14 жовтня на свято Покрова Пресвятої Богородиці.
З того часу цей день став у селі Терешках престольним святом. Прихожанами церкви були жителі сіл Терешок, Гавришівки, Стасюків.

У 1868 році внаслідок старості існуючої дерев’яної церкви, на кошти казни було побудовано нову, двокупольну дерев’яну церкву з дерев’яною дзвіницею та новим триярусним іконостасом. І хоч церква завжди слугувала об’єднавчим фактором для народу, кількість прихожан була незначною.

Внаслідок такого становища в селі, рішенням Могилів-Подільського повіту волосне управління було переведено в 1872 році з села Чемериси Волоські в село Терешки. Воно розмістилось на поміщицькому дворі й називалося Терешківська волость. Але й цей захід не допоміг, жителі села майже зовсім перестали відвідувати церкву. Через це не було змоги утримувати храм. Тоді рішенням Подільської єпархії церква в селі Терешках була закрита (з 1873 по 1893 роки), а жителі села були приписані до церкви села Чемериси Волоські.

У 1889 році в селі Терешках була відкрита церковно-приходська школа, а з 1894 року її перевели до власного будинку.

На діючій сьогодні в селі церкві міститься напис «Українська пам’ятка історії. Покровська церква. Споруджена в 1771 р. Зруйнована в 1950 р. Відроджена 2007 р. за участю жителів села і пам’яткоохоронців Київщини…» та він вочевидь суперечить даним, (викладеним вище), зібраним Ю. Сіцинським, про будівництво в селі двох храмів у 1771р. та 1868 р.

У 2007 році в с. Терешки було збудовано церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці на місці старої, яку зруйнували в 1950 році.
Храм було освячено 4 серпня 2011 року.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

«Заклики до знищення України та виправдання військової агресії неспівставні з євангельським вченням» – заява ВЗЦЗ УПЦ

27 березня 2024 року в Москві під головуванням патріарха Кирила та за участі інших священнослужителів РПЦ відбулося позачергове засідання «Всемирного Русского Народного Собора», за результатами якого був затверджений та опублікований документ під назвою «Наказ XXV Всемирного Русского Народного Собора “Настоящее и будущее русского мира”». Публікуємо заяву Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ. У зв’язку з цим заявляємо, що Українська […]

28.03.2024

Літургія Передосвячених Дарів у Калинівському благочинні

27 березня 2024 року, у середу 2-ї седмиці Великого посту, митрополит Варсонофій звершив літургію Передосвячених Дарів, у храмі апостола і євангеліста Іоанна Богослова села Лісова Лисіївка, Калинівського благочиння. Його Високопреосвященству співслужили: благочинний Калинівського округу протоієрей Василій Розман, настоятель храму протоієрей Антоній Бедзір, клірики благочиння та гості у священному сані. Під час літургії були піднесені особливі […]

27.03.2024

АНОНС. На Пасху організовується паломницька поїздка до святинь Святої Землі

З благословення Високопреосвященнішого Варсонофія, митрополита  Вінницького і Барського, паломницька служба «ФАВОР» організовує поїздку на Святу Землю у період Страсного тижня та свята Світлого Воскресіння Христового. Поїздка триватиме з 29 квітня по 6 травня. Паломники проживатимуть в Єрусалимі (готель розташований у десяти хвилинах пішки до храму Гробу Господнього). У програмі паломництво місцями біблійних подій, богослужіння Страсної Седмиці […]

26.03.2024