Різдвяне послання митрополита Вінницького і Барського Варсонофія

06.01.2022

Боголюбиві отці, всечесні іноки та інокині, дорогі брати і сестри! Сердечно вітаю вас із святом Різдва Христового! Святом пришестя у світ Спасителя і Господа, святом благовоління Божого до людського роду, святом незбагненної любові Творця до Свого створіння. «Бог, Який устроїв Собі живий храм в дівочій утробі для спасіння всього світу, через нього вніс в наше життя небесний устрій» — каже святитель Іоанн Златоуст.
Ми знаємо з Євангелія, що пастухи, які першими дізнались про народження Богонемовляти, почули з ангельских уст благовістя миру. Ангели проголошували мир для світу, який з часів першого братовбивства не знав миру. Нажаль, не знає він миру і досі. Адже мир, який дарує Бог, здатні прийняти лише ті, хто увірував у Христа и зробив Його Закон законом власного життя. Навідміну від світу, двотисячолітнє  служіння Христової Церкви є служінням миру. До миру закликає Церква держави і народи, прагненням миру керується вона у свому житті, мир сердечний бачить основою духовного життя всякої людини.
Так служінням миру є місія, яку в наш немирний час несе Українська Православна Церква. Вчинками, а не гаслами стверджуючи єдність нашої країни, дієво сприяючи викорененню ненависті в суспільстві, займаючись широкою благодйною та гуманітарною діяльністю. Трагічною помилкою частини суспільства є відверто упереджене, а іноді і вороже ставлення до нашої Церкви. Втім, у цьому немає нічого дивного, адже ми, християни,  є учнями Христовими і, в тому числі, до нас звертається Господь словами: «коли б ви від світу були, то світ своє любив би. А що ви не від світу, але я вас від світу обрав, тому світ вас ненавидить» (Ів.15:19).
Також прикладом служіння миру є життя Вінницької єпархії. Вже три роки ми перебуваємо, без перебільшення, на передовій релігійного конфлікту, будучи позбавленими кафедрального собору та нормальних умов для діяльності єпархіального управління, періодично стаючи об’єктом наклепу, рейдерських атак, проявів ненависті, а подекуди і відкритого насильства. Однак ані духовенство, ані прості віруючі жодного разу не відповіли злом на зло, агресією на агресію, насильстивом на насильство, буквально слідуючи словам апостола Павла: «коли нас лихослов’ять, ми благословляємо, як нас переслідують, ми терпимо, як лають, ми молимось» (1Кор. 4: 12-13). І ми бачимо, що як і в часи перших християн, Господь не залишає Своїх вірних. Адже, незважаючи на утиски, Церква росте та міцнішає. Так, протягом року що минає у Вінницькій єпархії було освячено 10 храмів, збудовано і освячено часовню на місці поховання архієпископа Симона (Івановського), відкрито Дім милосердя, організоване сестринство, яке займатиметься благодійною діяльністью, відновлено роботу союзу православних медиків. Як і в минулі роки регулярно збираються гуманітарні вантажі на Схід України. Благодаттю Божою Вінницька єпархія несе і надалі нестиме служіння миру, але нам слід пам’ятати, що це можливе лише за умови нашої спільної участі.
Спаситель, який нині прийшов у світ неодмінно примножить святу ревність о Божій справі в наших серцях, а Його Божественна благодать зміцнить наши сили у подвигу християнського життя.
Вітаю всіх з Різдвом Христовим! Нехай мир, який приніс у світ новонароджений Христос, зійде в кожну християнську душу, а світло Боговтілення просвітить серця тих, хто досі не пізнав миру Христового!
+ Варсонофій
Митрополит Вінницький і Барський
м. Вінниця
Різдво Христове 2021/2022 р.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024