Суд зобов’язав розслідувати перереєстрацію громад УПЦ у Вінницькій області

20.12.2021

Окружний адміністративний суд Києва угледів ознаки кримінальних правопорушень у діях чиновників Вінницької ОДА щодо перереєстрації громад УПЦ.

Окружний адміністративний суд Києва постановив звернутися до підрозділів правоохоронних органів Вінницької області, щоб ті перевірили законність дій Управління у справах релігій Вінницької ОДА з перереєстрації громад УПЦ.

Про це йдеться в окремій ухвалі суду.

Суд нагадав, що ще 30 липня 2021 року заборонив Вінницькій ОДА здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо релігійних громад у селах Бахтин, Вербовець, Котюжани та Снітків Вінницької області. Однак чиновники стверджували, що це рішення не заважає їм провести нові перереєстрації громад, повідомляє Telegram-канал громадської спілки «Миряни».

«Таке твердження начальника Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації не лише суперечить змісту самої ухвали суду 30.07.2021, якій він надав самовільного тлумачення, не передбаченого нормами чинного законодавства, але й суперечить відомостям Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, які були при цьому внесені», – констатував суд.

Суд зазначив, що чиновники Вінницької ОДА, перереєстровуючи громади Української Православної Церкви, порушили законодавство.

«Посадовими та службовими особами Вінницької обласної державної адміністрації та управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації допущено порушення чинного законодавства, в т.ч. невиконання судового рішення, а саме ухвали суду від 30.07.2021, проведення реєстраційних дій за наявності неповного пакету документів, під час дії судової заборони, невнесення (умисне чи з необережності) інформації про наявність судової заборони до ЄДР, надання недостовірної інформації про наявність повного пакету документів на реєстрацію у листуванні на адвокатський запит тощо», – йдеться в рішенні суду.

Таким чином суд визначив, що дії ОДА підпадають під ознаки кримінальних правопорушень. Цю ухвалу суд направив до Міністерства юстиції України (щоб там прийняли рішення щодо посадових осіб Вінницької ОДА), а також до правоохоронних органів (Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, Вінницької обласної прокуратури та УСБУ у Вінницькій області) для проведення перевірки дій чиновників Вінницької ОДА, що містять ознаки кримінальних правопорушень.

Джерело: https://spzh.news/ua/news/85039-sud-obyazal-rassledovaty-pereregistraciju-obshhin-v-vinnickoj-oblasti

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Клірик Барського благочиння звершив погребіння воїна Михайла Печарського

28 березня 2024 року, у храмі Покрова Пресвятої Богородиці с. Лука-Барська було звершено чин погребіння Захисника України – воїна Михайла Печарського, 1979 року народження, жителя села Горяни. Чин погребіння звершив настоятель Покровського храму протоієрей Іоанн Криванич, разом з кліриками благочиння. Воїн Михайло Васильович Печарський добровільно пішов боронити Україну у складі сил АТО та продовжував воювати […]

29.03.2024

«Заклики до знищення України та виправдання військової агресії неспівставні з євангельським вченням» – заява ВЗЦЗ УПЦ

27 березня 2024 року в Москві під головуванням патріарха Кирила та за участі інших священнослужителів РПЦ відбулося позачергове засідання «Всемирного Русского Народного Собора», за результатами якого був затверджений та опублікований документ під назвою «Наказ XXV Всемирного Русского Народного Собора “Настоящее и будущее русского мира”». Публікуємо заяву Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ. У зв’язку з цим заявляємо, що Українська […]

28.03.2024

Літургія Передосвячених Дарів у Калинівському благочинні

27 березня 2024 року, у середу 2-ї седмиці Великого посту, митрополит Варсонофій звершив літургію Передосвячених Дарів, у храмі апостола і євангеліста Іоанна Богослова села Лісова Лисіївка, Калинівського благочиння. Його Високопреосвященству співслужили: благочинний Калинівського округу протоієрей Василій Розман, настоятель храму протоієрей Антоній Бедзір, клірики благочиння та гості у священному сані. Під час літургії були піднесені особливі […]

27.03.2024