Пам’ять вмч. Димитрія Солунського. Архієрейське богослужіння в с. Майдан Вінницького району

08.11.2021

8 листопада 2021 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у храмі вмч. Димитрія Солунського села Майдан Вінницького району.

Його Високопреосвященству співслужили благочинний 1-о округу м. Вінниці прот. Богдан Маліновський, прот. Олексій Мельничук, настоятель храму прот. Антоній Ковтонюк та духовенство єпархії.

Настоятель та віряни відзначали престольне свято храму. Після літургії відбувся святковий хресний хід.

Митрополит Варснофій у своїй проповіді розповів про життя вмч. Димитрія.

8 листопада Православна Церква і наша громада вшановує пам’ять одного із ранньохристиянських великомучеників – святого Димитрія Солунського (Мироточивого).
Святий великомученик Димитрій народився у сім’ї римського проконсула міста Солунь (нині Салоніки в Греції) у III ст. На той час більшість мешканців міста були язичниками, але чимала християнська громада, заснована апостолом Павлом, існувала вже триста років. До таємних сповідників християнської віри належала і родина Димитрія. Коли хлопець подорослішав, батьки показали йому чудові ікони Христа й Богородиці. Тоді Димитрій дізнався, що насправді існує лише Всемогутній Бог. День у день юнак ревно молився й уважно слухав євангельські розповіді. Невдовзі батько Димитрія відійшов до Бога, а юнакові довелося заступити його місце. За наказом імператора, молодий правитель мав виявити й ув’язнити солунських християн. Проте Димитрій цього не зробив, а відверто оголосив, що вірить у єдиного Істинного Бога, і почав навертати язичників. Дізнавшись про це, імператор Максиміліан розгнівався і наказав вкинути Димитрія до в’язниці, а сам зажадав розваг. Володар дуже тішився, коли гладіатор Лій кидав невинних християн на гострі списи, аж поки на двобій вийшов юнак Нестор. Перед поєдинком він попрохав у Димитрія благословення на бій, і почув провіщення своєї перемоги та смерті. Мужній юнак не злякався смерті й став до бою. А слова Димитрія і справді виявилися пророчими. Втративши свого улюбленця, знавіснілий Максиміліан наказав стратити Нестора, а з ним і Димитрія, який допоміг йому своєю молитвою. Сталося це у 306 р.

За правління імператора Костянтина Великого (306-337 рр.) над могилою великомученика Димитрія спорудили храм, а через сто років були віднайдені його нетлінні мощі.

Архієрей також привітав усіх вірян зі святом і подякував отцю Антонію за опіку над громадою.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Субота акафіста. Архієрейське богослужіння у Вінницькому районі

20 квітня 2024 року, в Суботу акафіста та день вшанування ікони Божої Матері «Золоте яблуко»митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у храмі великомученика Георгія Побідоносця, що на Вінницьких хуторах. Архіпастирю співслужили: благочинний Вінницького районного округу протоієрей Миколай Строк; ігумен Лемешівського чоловічого монастиря архімандрит Марк (Барановський), настоятель храму протоієрей Георгій Холодюк, клірики благочиння та […]

20.04.2024

Субота акафіста. Похвала Пресвятої Богородиці — історія свята

У суботу 5-ї седмиці Великого посту православні християни з особливими молитовними почуттями і шаною прославляють Пречисту Богородицю Діву Марію. Цей день за церковним календарем отримав назву Похвали Божої Матері, або ж суботи акафіста. На утрені, яку зазвичай звершують ввечері у п’ятницю, у храмах співається акафіст Божій Матері «Радуйся Невісто Неневістная». У ньому прославляються події земного […]

20.04.2024

Архіпастир звершив вечірнє богослужіння з читанням акафісту Божїй Матері

Увечері, 19 квітня 2024 року, напередодні 5-ї суботи Великого посту, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив вечірнє богослужіння з читанням акафісту Пресвятій Богородиці у Браїлівському жіночому монастирі. Архіпастирю співслужили клірики Браїлівської обителі. За богослужіням молились: настоятелька – ігуменя Антонія, сестри та парафіяни святої обителі. Нагадаємо, завтра митрополит Варсонофій звершить Божественну літургію у храмі великомученика Георгія […]

19.04.2024