Митрополит Варсонофій взяв участь у святковому богослужінні з нагоди річниці інтронізації Предстоятеля УПЦ

17.08.2021

17 серпня 2021 року, з нагоди сьомої річниці інтронізації Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, відбулася Божественна літургія на головній площі Успенської Києво-Печерської лаври.

Перед Літургією керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній провів брифінг для ЗМІ з нагоди Дня інтронізації Предстоятеля. Митрополит Антоній розповів про служіння Блаженнішого владики та зміни, які відбулись в Українській Православній Церкві за роки його предстоятельства.

«Блаженніший Митрополит Онуфрій образом свого життя показує, яким має бути справжній християнин, – зокрема сказав владика Антоній. – Він є людиною миролюбивою, людиною великих християнських чеснот, добрим монахом. Він є тим взірцем православного християнина, до якого прагне кожен з нас. Саме тому він є беззаперечним авторитетом для всіх віруючих в Україні».

За Божественною літургією Предстоятелю співслужили митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Хустський і Виноградівський Марк, голова Церковного суду УПЦ митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, сонм єпископів Української Православної Церкви, ієрарх Православної Церкви Молдови єпископ Сорокський Іоанн, духовенство лаври, Київської єпархії та гості.

Під час малого входу з уваги до архіпастирських трудів Блаженніший владика возвів у сан митрополита архієпископів: Івано-Франківського і Коломийського Серафима, Роменського і Буринського Іосифа та Черкаського і Канівського Феодосія. В сан архієпископа возведені єпископи: Золотоніський Іоанн, Болградський Сергій, Новосанжарський Веніамін та Іванківський Кассіан.

За заслуги перед УПЦ та з нагоди особистих ювілеїв Предстоятель нагородив орденами: митрополита Полтавського і Миргородського з нагоди 65-річчя – орденом преподобного Іова Почаївського I ступеня , митрополита Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа з нагоди 60-річчя – орденом УПЦ «Різдво Христове», митрополита Криворізького і Нікопольського Єфрема з нагоди 55-річчя – орденом святого рівноапостольного князя Володимира I ступеня, митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія з нагоди 15-річчя архієрейської хіротонії – орденом святого рівноапостольного князя Володимира I ступеня, митрополита Кременчуцького і Лубенського Миколая з нагоди 10-річчя архієрейської хіротонії – орденом святого рівноапостольного князя Володимира I ступеня, митрополита Новокаховського і Генічеського Філарета з нагоди 10-річчя архієрейської хіротонії – орденом святителя Феодосія Чернігівського, єпископа Хотинського Веніаміна з нагоди 55-річчя – орденом святителя Феодосія Чернігівського, єпископ Ірпінського Лавра з нагоди 35-річчя – орденом святителя Димитрія Ростовського.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Предстоятель нагадав житіє семи отроків Ефеських та звернув увагу на Боже диво, коли Господь навів на отроків дивний сон і відкрив таємницю воскресіння мертвих.

За богослужінням піднесли особливі молитви про припинення епідемії, про одужання хворих та Божу допомогу лікарям.

Після відпусту керуючий справами УПЦ митрополит Антоній зачитав привітання з Днем інтронізації Предстоятеля, які надійшли на адресу Київської Митрополії від Помісних Православних Церков. Потім митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел виголосив вітальне слово Блаженнішому Митрополиту Онуфрію від імені Священного Синоду та усієї пастви Української Православної Церкви.

Предстоятель подякував за вітання владиці Агафангелу, єпископам, духовенству та усім вірянам УПЦ. Блаженніший владика висловив окрему подяку тим, хто у складний час зберігає вірність істинній вірі, та прагне єдності у Христі, заснованої не на людських принципах, а на Божих законах.

Нагадуємо: 19 серпня розпочнеться Хресна хода з Браїлова до Почаївської лаври

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024