Храм свт. Миколая Чудотворця, м. Жмеринка

14.07.2021

Адреса: м. Жмеринка, провулок Миколаївський 11, (від вул. Птахіна) Вінницька обл, 23101

Настоятель: протоієрей Іоан Луканов

Престольне свято: 22 травня / 19 грудня

Контакти: 
моб. телефон клірика храму ієрея Ярослава Ткачука 096 121 56 36

Миколаївський собор Жмеринки — це єдиний військовий дореволюційний храм, котрий зберігся на Вінниччині. 

Храм можна назвати головною святинею Жмеринки і другою за архітектурною красою будівлею у місті, після залізничного вокзалу. Полкова церква святителя Миколая Чудотворця була побудована у 1904 році для розквартированих у Жмеринці 9-го і 10-го стрілецького полку та третьої стрілецької бригади.
Військовий храм був виконаний згідно з типовим проектом архітектора Ф. Вержбицького. Всього у Російській імперії було побудовано близько 60-ти подібних церков. За часів радянської влади Миколаївська церква, яка розташована на території військової частини, була позбавлена куполів та дзвіниці.

Наприкінці 90-х, на початку 2000-х років громаді храму вдалося відновити порушені радянською владою купол та дзвіницю, проте нажаль не у первісноному вигляді.

У 2005 році у знов відкритому і відреставрованому храмі на кошти віруючого народу та місцевих меценатів був встановлений новий великий іконостас. 
Церква знаходиться біля залізничних колій на невеликому пустирі, завдяки чому її добре видно здалеку.
Архітектура храму сувора. Архітектор, мабуть, хотів показати, що це саме військовий храм.


— Я цей храм завжди бачив збоку і ніяк не виходило до нього наблизитися. Коли все ж до нього добрався, то він вразив своєю незвичністю і з іншого боку, своєю простотою. Поруч знаходиться занедбаний, майже зруйнований будинок, в який можна вільно попасти. Я підозрюю, що це колишні військові казарми, — говорить вінничанин Владислав.

Дістатися до храму з Вінниці можна електричкою до Жмеринки і пройти 15 хвилин уздовж залізничного хляху.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Анонс. Відбудеться осіння паломницька поїздка до святинь Грузії

З благословення митрополита Вінницького і Барського Варсонофія паломницька служба «Фавор» організовує паломницьку поїздку до Грузії. Поїздка триватиме з 11 по 16 жовтня. Паломники відвідають стародавні храми і монастирі грузинської землі, християнська історія якої сягає V століття. Вклоняться святиням Тбілісі, Мцхети, Боржомі, молитимуться біля мощей рівноапостольної Ніни просвітительки Грузії та відомого сучасного грузинського святого преподобного Гавриїла […]

07.09.2024

Всенічне бдіння напередодні 11-ї Неділі після Пʼятидесятниці

7 вересня 2024 року, напередодні Неділі 11-ї після П’ятидесятниці, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Всенічне бдіння у соборі Різдва Пресвятої Богородиці міста Вінниці. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, настоятель собору протоієрей Максим Мельничук, клірики храму та гості у священному сані. Підписуйтесь на наші новини в Telegram — швидко, зручно та завжди під […]

07.09.2024

Православно-катехізаторські курси імені свт. Петра Могили проводять набір на навчання

УКРАЇНСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА ПРАВОСЛАВНО-КАТЕХІЗАТОРСЬКІ КУРСИ ІМЕНІ СВЯТИТЕЛЯ ПЕТРА МОГИЛИ Денна форма навчання З благословення ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра, Православно-катехізаторські курси імені святителя Петра Могили проводять набір на навчання. Мета курсів – зацікавити вірних Української Православної Церкви до поглибленого вивчення віровчення Православної Церкви та допомогти вчителям недільних шкіл у викладанні. Вступати на курси […]

05.09.2024