Храм ікони Богородиці «Скоропослушниця»

08.07.2021

Адреса: Хмельницьке шосе, 129, Вінниця, Вінницька область, 21000

Настоятель: протоієрей Ілля Лаврененко

Престольне свято: 22 листопада

Контакти: моб. телефон настоятеля 067 430 09 69

Храму ікони Божої Матері «Скоропослушниця» більше десяти років, проте загальному колу вірян єпархії про життя парафії відомо вкрай мало. Напередодні престольного свята храму «Православна Вінниччина» запропонувала громаді виправити цей недолік й розповісти про становлення і успіхи, турботи і радощі парафії.
У 2004 році біля Вінницького будинку-інтернату геріатричного профілю за рекордно короткий термін, на кошти благодійників, був побудований храм на честь ікони Пресвятої Богородиці «Скоропослушниця».

Підопічні будинку престарілих та вихованці дитячого будинку «Гніздечко», пацієнти та персонал Вінницької обласної дитячої лікарні, місцеві жителі назавжди запам’ятають, як проросли перші паростки віри й любові до Господа в їхніх серцях тут, у молитві перед чудодійним образом Божої Матері. 


Нерідко сповнені горя та безнадії батьки, повертаючись із лікарні, молять про одужання для своїх дітей і отримують швидку відповідь у вигляді зцілення. У недоношених малюків зникають кісти головного мозку – таких випадків безліч. По вірі допомогу отримують і діти, і дорослі. Зокрема, одна із захожанок серйозно захворіла. Ліки їй не допомагали, жінка страждала від сильного болю, але на хірургічне втручання не погоджувалася. Переповнена душевною скорботою, вона наважилася на першу в житті сповідь. Вже через три дні недуга, з якою жінка боролася 10 місяців, минула. Відомо, що навіть онкологічні хвороби відступали після звернення до Богородиці перед Її образом «Скоропослушниця».


Настоятель храму протоієрей Ілля Лаврененко приділяє значну увагу кожному, особливо новоначальним, яким так потрібна підтримка. Роз’яснює зв’язок гріховного життя з хворобами, допомагає підготуватися до першої сповіді, стає наставником у подальшому духовному зростанні людини. Сім’ї, які відчули силу покаяння і молитви, стали вірними парафіянами.


Встановлення звукопідсилюючої техніки дало можливість чути богослужіння поза стінами храму, що дуже зручно для батьків із маленькими дітьми. Випадкові перехожі з цікавістю вловлюють церковні піснеспіви, які трепетно й душевно виконує хор. 
З часом виникла потреба побудувати недільну школу для діток, але за браком коштів цей задум здавався нездійсненним. Щоб отримати потрібну суму, паламарі, хор, парафіяни на чолі з матушкою Іриною проводили майстер-класи з розпису імбирного печива, валяння з шерсті, бісероплетіння, виготовлення паперових квітів з цукеркою, аквагриму, плетіння браслетів із стрічок, аплікації з круп. 


На пожертви благодійників та зібрані кошти з акцій, а також завдяки молитвам до Матері Божої «Скоропослушниці», приміщення для школи побудували. Тепер тут кваліфікованим, талановитим викладачем проводяться заняття для дітей віком від 7 до 14 років. Учні недільної школи часто вітають підопічних будинку престарілих та дитячого будинку зі святами, радують їх солодкими подарунками, грою на бандурі, тематичними сценками, ляльковими виставами, виконанням пісень.


У день Святої Трійці для пацієнтів онкологічного відділення Вінницької обласної дитячої лікарні парафіяни провели різні майстер-класи, організували веселий виступ аніматорів.
Нещодавно на акції «Подаруй сироті книгу» люди мали можливість пожертвувати цікаву літературу дитячому будинку «Гніздечко». Також у вересні матушка Ірина відвідала цей заклад із майстер-класом по розпису печива. Діти були у захваті від творчої роботи.

 
Регулярно громада бере участь у зборі коштів для хворих. Один із останніх прикладів – дівчинці Марійці, яка знаходилася у реанімаційному відділенні, зусиллями віруючих було зібрано кошти на операцію з встановлення шунта. Також маленьку пацієнтку небайдужі забезпечили дитячим харчуванням та засобами гігієни.
Найактивніших парафіян отець Ілля благословляє на дистанційне навчання у Свято-Тихонівському гуманітарному православному університеті. Паламарі, викладач недільної школи та свічниця вже отримали свідоцтва про закінчення курсів.


Злагоджена, плідна праця стала можливою завдяки правильному баченню о. Іллі своєї місії, грамотному розподілу обов’язків поміж бажаючими попрацювати на славу Божу, створенню теплих, довірливих стосунків всередині громади.


Головним завданням проповідей настоятеля є надихання людей до самоаналізу, духовного зростання, запалення сердець співчутливістю, доброзичливістю. Після Літургії кожен стає подібним до церковної свічі у своєму прагненні та натхненні поширювати поміж іншими світло і тепло християнської любові.


Тетяна ОЛІЙНИК

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024