Коментар пресслужби щодо ситуації в селі Гавришівка у зв’язку із новинами про «перехід громади УПЦ»

26.05.2021

24 травня 2021 року на сайті Вінницької єпархії ПЦУ з’явилось повідомлення про те, що «Громада УПЦ МП на Вінниччині приєдналася до Православної Церкви України».

У селі Гавришівка діє дві громади Української Православної Церкви: парафія на честь св. апостола Іоана Богослова, храм якої збудований у 1878 році (на головному фото) та на честь св. великомучениці Парасквеви — хутір Телепеньки, який декілька років тому увійшов до складу села Гавришівка. Новина про так званий перехід парафії УПЦ якраз стосується парафії на честь святої великомучениці хутора Телепеньки.

На даних парафіях звершує своє служіння клірик Вінницької єпархії ієрей Анатолій Бут, до якого, за словами вірян, немає скарг.

Однак, як це часто буває, в селі знаходиться людина, яка виступає головним провокатором ворожнечі на релігійному ґрунті. В даному випадку нею є Зінаїда Миколаївна Марченко, якій, за словами односельчан, пообіцяли 300 тисяч гривень «допомоги» на храм, якщо він належатиме ПЦУ.

Вранці третьої поминальної суботи Великого посту пані Зінаїда почепила свій замок на двері храму і разом з пребічниками не пустила священика та деяких парафіян на богослужіння. Отець Антолій разом з парафіянами повели себе мирно і спокійно, тому ніхто не став зривати нових замків на вхідних дверях храму, щоб вирішити питання мирно, адже мова йде про Христову Церкву. Рішення про так званий перехід було прийнято пані Зінаїдою та деякими односельчанами в односторонньому порядку.

Сама Зінаїда Марченко відзначила, що «священник повів себе коректно: не вчиняв скандалу і не запрошував «тітушок»». Хочемо відзначити, що свящиники УПЦ ніколи не запрошують ніяких «тітушок», а віряни самі проявляють ініціативу і стають на захист святинь Української Православної Церкви.

Відзначаємо, що в селі Гавришівка продовжують діяти громади УПЦ, не дивлячись на заяви представників ПЦУ та їх постійні намагання провокувати конфлікти, наші віряни моляться і продовжують жити звичним церковним життям.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024