ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Високопреосвященнійшого митрополита Варсонофія духовенству, чернецтву та вірним Вінницької єпархії УПЦ

28.04.2021

Всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри! У великий та сповнений радості день Світлого Христового Воскресіння ми вітаємо один одного словами, які містять у собі весь сенс християнської віри:

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

«У цей день Він відбив жало смерті, зруйнував похмурі затвори аду, дарував волю душам. У цей день, поставши від гробу, Він явився людям, для яких народився, помер та пробуджений з мертвих,аби ми, відроджені і такі, що уникли смерті, воскресли з Ним, воскреслим» – пише святитель Григорій Богослов. Святкуючи Пасху Христову ми завжди святкуємо перемогу. Перемогу Христа над ворогом роду людського, перемогу життя над смертю, перемогу Божої любові над злобою стародавнього змія. 

Разом з тим, не можна сказати, що ця перемога, будучи звершеною один раз залишилась в історії і протягом свого існування Церква просто згадує їїщороку, святкуючи Пасху лише на її честь. По слову преподобного Симеона Нового Богослова «Славне Воскресіння Христове є власне наше воскресіння, яке подумки звершується іпроявляється в нас, котрі померли гріхом, через Воскресіння Христове». Перемога, здобута нашим Спасителем, поза часом. Нею живе Церква Христова, нею вона долає ненависть земних супротивників та підступи ворогів невидимих. 

Про цю перемогу важливо не забувати вірним Української Православної Церкви у наш нелегкий час. Нажаль, сьогодні наша Церква змушена існувати в суспільстві, налаштованому до неї здебільшого байдуже, а подекуди, навіть, вороже. Останніми роками, нашою реальністю сталинехтування правами віруючих замість свободи віросповідання, політично вмотивовані судові рішення замість правосуддя, зрада тих, хто століттями вважались братами по вірі замість зміцнення єдності перед лицем глобальних викликів, чи то катастрофічний підрив традиційних моральних цінностей, чи стрімка секулярізаціясуспільної свідомості, чи пандемія коронавірусу. Але випробування та виклики не є для Церкви чимось новим. З ними вона майже постійностикається протягом усього свого існування. І завжди перемагає силою Христовою, кожен раз перемога яку здобув Христос, стає перемогою Церкви та її вірних. Маємо надію, що тяготи та скорботи сьогодення згуртують нас, послужатьзміцненню нашої віри, навчать по-новому цінувати єдність во Христі, стануть для нас своєрідною школою стояння у вірі, міцності духу та вірності Христу. Рушійною силою цього слугуєвсеохоплююча пасхальна радість. 

Нехай в цей «наречений і святий день» кожна душа буде відкрита для чистої радості Воскресіння Христового. Нехай кожен прийме дар цієї радості ізщирою подякою Богу. Нехай ніхто не проміняє досвід входження в радість Пасхи Господньої на життєву метушню, хитрість, злість. Тоді перемога, одержана Христом Спасителем, стане ще й нашою особистою перемогою. А радість Світлого Христова Воскресіння стане для нас тією радістю, яку «ніхто не відніме у нас» (Ін. 16:22).

Вітаю духовенство, чернецтво і всіх вірних Вінницької єпархії з святом Світлого Христового Воскресіння. Бажаю, щоб для кожного благодатна пасхальна радість стала постійним супутником у житті, а наше власне духовне воскресіння від гріховної смерті до життя по правді Божій – початком спасіння у Воскреслому Христі.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

+ Варсонофій митрополит Вінницький і Барський

Пасха Христова 2021 рік

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024