Введення у храм Пресвятої Богородиці — історія, іконографія, тексти молитов

03.12.2020

Введення у храм Пресвятої Богородиці — свято, що прийшло до нас з Церковного Передання. У цей день християни згадують, як святі Іоаким і Анна привели трирічну Діву Марію до Єрусалимського Храму. Так батьки Богородиці виконали свою обітницю — обіцянка присвятити довгоочікувану доньку Богу.

Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії — так повністю називається свято, яке Православна Церква відзначає 4 грудня (за новим стилем).

Це друге двонадесяте богородичне свято церковного року. Двунадесятими називаються свята, які догматично тісно пов’язані з подіями земного життя Господа Іісуса Христа і Богородиці і діляться на Господські (присвячені Господу Іісусу Христу) і Богородичні (присвячені Божій Матері).

У цей день православні християни згадують, як святі праведні Іоаким і Анна привели свою трирічну доньку — Пресвяту Богородицю — в Єрусалимський Храм. Зробили вони це, щоб виконати свою обітницю перед Господом — присвятити доньку служінню Йому.

З цього дня Діва Марія жила при Єрусалимському Храмі — до того самого моменту, як була заручена праведному Іосифу.

Ми не знайдемо згадки про події цього свята в канонічних Євангеліях, але про нього нам говорить Церковне Передання (яке шанується нарівні зі Святим Письмом). А саме — «Історія Іакова про народження Марії», або «Протоєвангеліє Іакова» (II століття), і «Євангеліє Псевдо-Матфія» (латинська версія дитинства Діви Марії і Іісуса Христа, що склалася до IX-X століть, але заснована на більш ранніх «євангеліях дитинства»).

Події Введення в храм Пресвятої Богородиці

Коли Діві Марії виповнилося три роки, її праведні батьки Іоаким і Анна зрозуміли, що прийшов час виконати обітницю, яку вони дали Богу. А саме — присвятити доньку служінню Йому. Вони привели Марію до стін Єрусалимського Храму. Як свідчить Святе Передання, Богородиця легко піднялася по «крутих» сходинках, незважаючи на те, що була зовсім малою. Нагорі її вже чекав первосвященик, щоб благословити. За переданням це був святий Захарія, майбутній батько святого пророка Іоанна Предтечі.

Захарії було одкровення від Господа, і він ввів Марію в Святая Святих — місце, куди дозволялося входити лише первосвященику, та і то всього лише один раз на рік. З цього незвичайного для сучасників моменту почалася довга, славна і важка дорога Божої Матері.

Йшли роки, Богородиця жила і служила при Храмі. Проводила свої дні в молитві, вивчала Святе Письмо — аж до моменту, коли була заручена праведному Іосифу.

Коли святкується Введення у храм Пресвятої Богородиці

Введення у храм Пресвятої Богородиці святкується 4 грудня за новим стилем (21 листопада за старим стилем). Це неперехідне свято, тобто дата його незмінна.

Історія святкування Введення в храм Пресвятої Богородиці

Як говорить Церковне Передання, свято Введення в храм Пресвятої Богородиці було відоме вже в перші століття християнства. Рівноапостольна імператриця Олена (роки життя: 250-330) побудувала храм на честь Введення в храм Пресвятої Богородиці. А в IV столітті про свято писав святитель Григорій Ніський.

Широке розповсюдження свято Введення в храм Пресвятої Богородиці отримало лише з IX століття. Георгій Нікомідійський і Іосиф Песнопісей написали два канони для богослужіння цього дня.

Іконографія Введення в храм Пресвятої Богородиці

На іконах, присвячених подіям Введення в храм Пресвятої Богородиці, сама Божа Матір зображується в центрі композиції. На ній надітий мафорій — традиційний одяг заміжніх жінок. Поруч стоять святі праведні Іоаким і Анна — батьки, які привели її до Єрусалимського Храму.

Сам храм найчастіше зображується у вигляді ківорію (покров над престолом). Зустрічає Діву Марію священик Захарія, майбутній батько пророка Іоанна Предтечі. Також на іконі ми бачимо сходи з п’ятнадцяти ступенів — по Переданню, трирічна Богородиця подолала їх самостійно, без допомоги дорослих.

Богослужіння Введення в храм Пресвятої Богородиці

У день Введення в храм Пресвятої Богородиці святкове богослужіння складається з малої вечірні, всенічноної, часів і літургії. Устав служби практично не відрізняється від уставу інших двунадесятих богородичних святкувань (Різдва Богородиці та Успіння). Співаються співи свята. Священнослужителі одягнені в білі або блакитні ризи.

Тропар свята (глас 4)

Днесь благоволения Божия предображение и человеков спасения проповедание: в храме Божии ясно Дева является и Христа всем предвозвещает. Той и мы велегласно возопиим: радуйся, смотрения Зиждителева исполнение.

Кондак свята (глас 4)

Пречистый храм Спасов, многоценный чертог и Дева, священное сокровище славы Божия, днесь вводится в дом Господень, благодать совводящи, Яже в Дусе Божественном, Юже воспевают Ангели Божии: Сия есть селение Небесное.

Величання: «Величаем тя, Пресвятая Дево, Богоизбранная Отроковице, и чтим еже в храм Господень вхождение Твое.»

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024