Святкове соборне богослужіння у Свято-Троїцькому Браїлівському монастирі (+відео)

10.10.2020

10 жовтня 2020 року, в день шанування Браїлівської ікони Божої Матері, на запрошення керуючого Вінницькою єпархією, митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан очолив Божественну літургію у Свято-Троїцькому Браїлівському монастирі.

Його Високопреосвященству співслужили митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, єпископ Ладижинський Сергій, секретар Вінницької єпархії прот. Роман Макар, а також благочинні та духовенство Вінницької, Могилів-Подільської і Тульчинської єпархій.

За літургією були піднесені сугубі молитви про мир в Україні та відступлення епідемії.

У цей день духовенство і віряни молитовно прославили Пресвяту Богородицю в Її чудотворному образі «Браїлівська»

В 1672 році при взятті Поділля, турки осаджують містечко Браїлів. 
Халіл-Паша, забираючи всі коштовності, розграбував і знищив православний храм в малому містечку. Із цього часу зникає особливо шанована в народі ікона Божої Матері. Але в 1887 році в Почаївській Лаврі професор Ніжинського історико-філологічного ліцею протоієрей А.Ф. Хойнацький виявив в одній з лаврських церков образ із написом: «Зображення чудотворної ікони Божої Матері Браїлівської». Зацікавившись цією іконою, він дійшов висновку, що це копія чудотворної ікони, яка колись знаходилась у Браїлові. Тоді ж він повідомив це ігумені жіночої обителі. І з дозволу лаврського начальства передав образ у Браїлівський жіночий монастир (1/14 червня 1888 року). В 1890 році на ікону була покладена срібно-позолочена риза, але в первісному вигляді ікона не збереглася.

Зібрано й записано багато випадків чудесних зцілень від ікони Божої Матері. Чудеса ці відбувалися в минулому і відбуваються вони сьогодні. Ця ікона є покровителькою Браїлова, Браїлівської Свято-Троїцької обителі, Вінницького краю та всіх, хто перед чудотворним образом взиває до Божої Матері: «Пресвята Богородице, спаси нас»!

Після літургії відбувся молебень з хресним ходом навколо головного храму обителі.

У своєму архіпастирському слові митрополит Варсонофій подякував архієреям, священикам і вірянам за спільну молитву, ігумені Антонії (Стеценко) з сестрами архієрей вдячний за щоденну працю на славу Святої Церкви.

За заслуги перед Українською Православною Церквою, від імені Предстоятеля УПЦ, митрополит Варсонофій вручив юристу Шамраю Артемію Віталійовичу орден прп. Нестора Літописця 1 ступеня.

Відео прямої трансляції:

https://www.facebook.com/vinnitsiaUPC/videos/3465347190177639/?vh=e&extid=0&d=n
Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024