Святкове соборне богослужіння у Свято-Троїцькому Браїлівському монастирі (+відео)

10.10.2020

10 жовтня 2020 року, в день шанування Браїлівської ікони Божої Матері, на запрошення керуючого Вінницькою єпархією, митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан очолив Божественну літургію у Свято-Троїцькому Браїлівському монастирі.

Його Високопреосвященству співслужили митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, єпископ Ладижинський Сергій, секретар Вінницької єпархії прот. Роман Макар, а також благочинні та духовенство Вінницької, Могилів-Подільської і Тульчинської єпархій.

За літургією були піднесені сугубі молитви про мир в Україні та відступлення епідемії.

У цей день духовенство і віряни молитовно прославили Пресвяту Богородицю в Її чудотворному образі «Браїлівська»

В 1672 році при взятті Поділля, турки осаджують містечко Браїлів. 
Халіл-Паша, забираючи всі коштовності, розграбував і знищив православний храм в малому містечку. Із цього часу зникає особливо шанована в народі ікона Божої Матері. Але в 1887 році в Почаївській Лаврі професор Ніжинського історико-філологічного ліцею протоієрей А.Ф. Хойнацький виявив в одній з лаврських церков образ із написом: «Зображення чудотворної ікони Божої Матері Браїлівської». Зацікавившись цією іконою, він дійшов висновку, що це копія чудотворної ікони, яка колись знаходилась у Браїлові. Тоді ж він повідомив це ігумені жіночої обителі. І з дозволу лаврського начальства передав образ у Браїлівський жіночий монастир (1/14 червня 1888 року). В 1890 році на ікону була покладена срібно-позолочена риза, але в первісному вигляді ікона не збереглася.

Зібрано й записано багато випадків чудесних зцілень від ікони Божої Матері. Чудеса ці відбувалися в минулому і відбуваються вони сьогодні. Ця ікона є покровителькою Браїлова, Браїлівської Свято-Троїцької обителі, Вінницького краю та всіх, хто перед чудотворним образом взиває до Божої Матері: «Пресвята Богородице, спаси нас»!

Після літургії відбувся молебень з хресним ходом навколо головного храму обителі.

У своєму архіпастирському слові митрополит Варсонофій подякував архієреям, священикам і вірянам за спільну молитву, ігумені Антонії (Стеценко) з сестрами архієрей вдячний за щоденну працю на славу Святої Церкви.

За заслуги перед Українською Православною Церквою, від імені Предстоятеля УПЦ, митрополит Варсонофій вручив юристу Шамраю Артемію Віталійовичу орден прп. Нестора Літописця 1 ступеня.

Відео прямої трансляції:

#Пряме_включення Соборне архієрейське богослужіння в день шанування чудотворної Браїлівської ікони Божої Матері ?

Опубліковано Вінницька Єпархія УПЦ Пʼятниця, 9 жовтня 2020 р.
Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Клірик Барського благочиння звершив погребіння воїна Михайла Печарського

28 березня 2024 року, у храмі Покрова Пресвятої Богородиці с. Лука-Барська було звершено чин погребіння Захисника України – воїна Михайла Печарського, 1979 року народження, жителя села Горяни. Чин погребіння звершив настоятель Покровського храму протоієрей Іоанн Криванич, разом з кліриками благочиння. Воїн Михайло Васильович Печарський добровільно пішов боронити Україну у складі сил АТО та продовжував воювати […]

29.03.2024

«Заклики до знищення України та виправдання військової агресії неспівставні з євангельським вченням» – заява ВЗЦЗ УПЦ

27 березня 2024 року в Москві під головуванням патріарха Кирила та за участі інших священнослужителів РПЦ відбулося позачергове засідання «Всемирного Русского Народного Собора», за результатами якого був затверджений та опублікований документ під назвою «Наказ XXV Всемирного Русского Народного Собора “Настоящее и будущее русского мира”». Публікуємо заяву Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ. У зв’язку з цим заявляємо, що Українська […]

28.03.2024

Літургія Передосвячених Дарів у Калинівському благочинні

27 березня 2024 року, у середу 2-ї седмиці Великого посту, митрополит Варсонофій звершив літургію Передосвячених Дарів, у храмі апостола і євангеліста Іоанна Богослова села Лісова Лисіївка, Калинівського благочиння. Його Високопреосвященству співслужили: благочинний Калинівського округу протоієрей Василій Розман, настоятель храму протоієрей Антоній Бедзір, клірики благочиння та гості у священному сані. Під час літургії були піднесені особливі […]

27.03.2024