Престольне свято Барського монастиря. Соборне архієрейське богослужіння (+відео)

01.10.2020

1 жовтня 2020 року митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Барському жіночому монастирі в день шанування чудотворної Барської ікони Божої Матері.

Його Високопреосвященству співслужили архієпископ Бучанський Пантелеімон, секретар єпархії прот. Роман Макар, благочинний Барського округу архім. Серафим (Поворозник), архім. Єнох (Торак) та духовенство Вінницької і Могилів-Подільської єпархій.

За богослужінням також молились ігуменя Браїлівського монастиря матушка Антонія (Стеценко) і благочинна Барської обителі матушка Дімітрія.

Сьогодні духовенство і віряни вшановували чудотворний образ Барської Пресвятої Богородиці. По завершені святкової Божественної літургії відбувся хресний навколо собору з окропленням вірян святою водою.

Митрополит Варсонофій вдячний матушці ігумені Антонії, сестрам обителі, духовенству, ктиторам та усім вірянам, які брали і беруть активну участь в житті Барського монастиря.

Барська ікона Пресвятої Богородиці – святиня, шанована в Україні багатьма християнами. На ній по пояс зображена Богоматір з Христом-отроком, який лівою рукою тримає Євангеліє, а правою – благословляє.

Ікона здавна зберігалася в Свято-Покровському жіночому монастирі в місті Бар Подільської єпархії (нині Вінницька єпархія), який довгий час перебував у володінні спочатку католицької церкви, потім унії.  У 1837 році монастир був переданий Українській Православній Церкві, а в 1887-м в честь 50-річчя цієї події було встановлено свято на честь шанованої Барської ікони, що співпадає зі святом Покрови Пресвятої Богородиці (1/14 жовтня). 

У 30-і роки XX століття після закриття Свято-Покровського монастиря чудотворний образ заховали черниці, виселені з монастиря.  У 1994 році остання з них, що залишалася в живих, передала ікону священикові Володимиру Мінаєву, який був переведений в с. Дачне Одеської області.  В його будинку від ікони сталося кілька чудес.  У 1999 році ікона була повернута в місто Бар, в Свято-Успенський собор, а 12 січня 2011 року перенесена у новозбудований Барський жіночий монастир.

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024