Чому спів — головна мова богослужбової молитви?

25.05.2020

Богослужбовий спів допомагає людині змінитися.
«Наповнюйтесь Духом, розмовляючи самих собою псалмами і славослів’ям і піснями духовними, співаючи й граючи в серці своєму для Господа» (Еф. 5:18)- писав апостол Павло.
Тут апостол вказує на аспект церковного співу — як шляху «до натхнення, а в кінцевому підсумку — до обоження, яке є глибинною метою християнського життя». Таким чином, завдяки молитовному, богослужебному співу відбувається духовне преображення людини.

Чому ж спів є головною мовою богослужбової молитви, мовою богоспілкування?
Коли людина співає, а в гармонії внутрішнього і зовнішнього бере верх духовного, то душа, робить ковток чистого духовно повітря і їй стає добре.

«Хорова музика — дар, який Бог дав людям для їх духовного збагачення. Ця краса перетворює, напучує, кличе нас до духовного руху, до Неба, до самопізнання і Богопізнання».
Співали під час богослужінь ще древні християни. Найбільш ранні дійшли до нас, в якому зафіксовані співи, які датуються III століттям. Це один з Оксирінхських папірусів, знайдений у Єгипті в 1920-х. «Запис розшифрували, і ми маємо уявлення, як саме співали в III столітті, знаємо інтонаційну канву цього співу».
Також існують джерела VII і VIII століть, вони теж розшифровані.

Говорячи про церковний спів на території сучасної України найбільш ранній документ, в якому зафіксовані церковні співи , — це «Супральский Ірмологіон» (1596 р.), який містить «деякі жанри XIV–XV століть». «Він приносить нам інтонаційні звукові «ікони», за якими ми можемо судити, як співали раніше. Спів був одноголосним, цей спів був співом-молитвою.

Протоіерей Димитрій Болгарський (кандидат богослів’я, регент київского Іонинського монастиря)

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024