Неділя 4-а після Пасхи, про розслабленого. Крок на зустріч

10.05.2020

Справа в тому, що четвертий тиждень — це «екватор» між Великоднем і П’ятидесятницею, днем зішестя Святого Духа на апостолів. У цей тиждень святкується Преполовення П’ятидесятниці, тобто півдороги відділяє нас від П’ятидесятниці, або Дня Зішестя Святого Духа. І всі події після свого роду «екватора» і до цього великого свята Церква відзначає остільки, оскільки вони мали місце під час іудейської П’ятидесятниці.

Але повернемося до євангельської історії! 38 років, говорить Євангеліє (Ін 5:1-16), розслаблений (тобто паралізований, нерухомий ) страждав від своєї хвороби. Христос знаходить його лежачим у Овчей купелі в Єрусалимі. Овчая купіль, або Віфезда, — це, найімовірніше, дві штучні водойми, виритих ще в VII столітті до нашої ери біля Овечих воріт в Єрусалим (через них у місто приводили жертовних тварин, недалеко від них і розташовувався ринок, де можна було купити овець для жертвопринесення — звідси і назва).

Раз в рік Ангел Господній… сходив у купальню і збурював воду, і хто перший входив у неї по збиванню води, той одужував, яку б хворобу не мав . В надії на це диво навколо лежало багато хворих. Серед них і цей чоловік. Христос, підійшовши до нього, запитав: Хочеш бути здоровим? Хворий відповідав Йому: так, Господи; але не маю людини, яка б опустила би мене в купель, коли збуриться вода; коли ж я приходжу, інший вже сходить перший за мене. Каже йому Іісус: устань, візьми постіль твою і ходи. Хворий тут же встав, узяв постіль свою і пішов, зовсім зцілившись!

Диво сталося в суботу, коли за Законом Божим необхідно утримуватися від будь-якої діяльності, в якій немає гострої необхідності. Цей припис Закону було доведено до крайності, так що й ступити зайвий крок вважалося гріхом. Тим більше таку справу, як зцілення в суботу, не могло не обурити іудейських священиків та старійшин. Прийшовши в лють при звістці про скоєне диво, вони вже придумували спосіб убити Іісуса, за те, що не тільки суботу порушував Він, але й Отцем Своїм називав Бога, роблячи Себе рівним Богові.

Доля зціленого Христом у цей день чоловіка нам достеменно невідома. Все, що про нього говорить євангеліст Іоанн, так це те, що Христос зустрів його у храмі і сказав: Ось, ти одужав; не гріши більше, щоб не сталося з тобою чогось гіршого.

У текстах богослужіння неділі про розслабленого наші душі порівнюються з розслабленим, і одна причина хвороби — гріх, і зцілення тільки одне — Христос.

Ще одна паралель: якщо Ангел лише раз на рік сходив в Овчую купіль, даючи можливість тільки одній людині зцілитися, то зійшов на землю Христос через води хрещення дарує зцілення душі і тіла будь-кому, хто захоче зробити крок назустріч Йому.

Щодо головного фото, ось про що повідомляє Facebook-сторінка храму св. вмч. Параскеви П‘ятниці с. Мала Жмеринка:

«Христос воскрес, друзі!

Дуже символічно, що саме у Неділю про розслабленого повернулася у нашу церковну сім’ю бабуся Ольга! Так вже сталося, що на старості років бабуся ще й стала популярна у Жмеринських ЗМІ та соцмережах. Вона стала жертвою коронохайпу, який створюється навколо реальної проблеми, адже їй приписали те, чого не було. Все ж, бабуся перенесла запалення. А ми молилися за її здоров’я і дуже радіємо з того, що вона знову з нами у доброму здоров’ї.
Господь береже її до кращих часів.

Що ж, здається, що бабуся навіть трішки помолодшала та посвітлішала. Тому що «слабких світу цього вибрав Бог, щоб посоромити сильних».

Бажаємо бабусі ще многая літ у Бога під крилом!

Воістину Воскрес Христос!»

Бажаємо усім здоров‘я!

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024