Чергове розпалювання релігійної ворожнечі від вінницького видання «33 канал»

07.05.2020

Немає нічого дивного в тому, що у розпал пандемії коронавірусу, ЗМІ регулярно публікують статистику захворюваності. Так на сьогодні по Вінницькій області ми маємо 485 підтверджених випадків захворювання. Писати про це – природньо, адже сплеск серйозної інфекційної хвороби – це виклик, перед яким постали і лікарі, і представники влади, і всі ми одночасно.

Аде, як бачимо, навіть висвітлення простої статистики, при наявності певної зацікавленості, може перетворитись на цілком дієвий засіб розпалювання ворожнечі, зокрема, на релігійному ґрунті.

7 травня на сайті газети «33-й канал» з’явилась публікація під назвою «Священики та їхні рідні, хористи, касири та диякони захворіли у ведучих храмах УПЦ (МП). Саме тому і сьогодні – різке збільшення хворих у Вінницькій області – 485. Сотні підозр». Як слідує з назви, автор матеріалу стверджує, що велика частина духовенства та працівників Хрестовоздвиженського та Стрітенського храмів Вінниці. Є випадки захворювань серед духовенства Вінницької єпархії. У намаганні ввести в оману читачів, журналістка Тетяна Редько (Квасюк) не гребує як відвертими плітками «у Хрестовоздвиженському храмі, кажуть, більшість священиків скосив крорнавірус», так просто голослівними твердженнями «захворів священик на Старому місті та раніше в Бару». Також незрозуміло на яких підставах  пані Редько робить висновок, що збільшення хворих у області напряму пов’язане з вигаданим сплеском хвороби серед духовенства.

Відверто маніпулятивна подача інформації, провокативна назва статті, необґрунтовані твердження викликали хвилю обурення у читачів газети. Як наслідок, вже по обіді під статтею було видалено усі коментарі, а у самому тексті з’явились зміни, одна з яких – твердження автора (як завжди без жодного обґрунтування) що «ми оперуємо перевіреною інформацією».

Однак, судячи зі всього, саме перевіреної інформації у редакції «33 каналу» як раз і немає. Тим часом ця інформація така: підтверджених випадків захворювання на коронавірус серед духовенства Вінницької єпархії УПЦ – два, обидва у м. Вінниці, однак у вищезгаданих храмах – жодного. Непідтверджених підозр на коронавірус також дві. Результати тестів духовенства Хрестовоздвиженського храму, зокрема священика, якого згадує автор публікації – негативні.

Отже постає низка питань: навіщо оприлюднювати неперевірену, а зрештою і неправдиву інформацію, видаючи її за підтверджену та достовірну? З якою метою автор статті формує у читачів хибну точку зору про те, що середою розповсюдження коронавірусу на Вінниччині є храми певної конфесії, а винуватцями збільшення числа хворих – начебто хворі священики? Чи усвідомлює редакція «33 каналу», що такими публікаціями вона не запобігає новим спалахам хвороби, а розпалює ненависть по відношенню до великого числа мешканців Вінниці та області, які є вірними Української Православної Церкви?

Схоже, редакції газети та її співробітникам дійсно потрібно не вішати ярлики церквам та громадянам, а дотримуватись карантину, зокрема елементарної «інформаційної гігієни».

Тетяна Редько (Квасюк) — автор провокаційної статті на «33 каналі».
Фото: Facebook.com
Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024