Озброєний напад на вірян УПЦ в Задубрівці. Хронологія подій (+фото/відео)

05.05.2020

ПОВНА ХРОНОЛОГІЯ БАНДИТСЬКОГО ШТУРМУ «ПЦУ» У СЕЛІ ЗАДУБРІВКА

1. 4 травня близько 11 години ранку група «християн ПЦУ», в якій був помічений і голова сільради, підійшли до Свято-Михайлівського храму УПЦ і почали погрожувати людям, які там чергували. За словами очевидців, їх було близько 20-25 чоловік. Найбільш шокуючим стало те, що вони сміялися, плескали в долоні і голосно раділи смерті отця Леоніда — настоятеля храму УПЦ. Після 40 хвилин «тріумфу» і погроз на адресу канонічної Церкви «християни» розійшлися.

Десь в 17-00 на території храму «впав» Інтернет.

Штурм:
2. Орієнтовно близько 22-00 один з православних в селі побачив, що натовп в балаклавах йде в бік храму. В цей час там на чергуванні знаходилось декілька чоловіків і 3 жінок. Останніх одразу ж відправили всередину церкви і попросили закрити її на всі замки. Чоловіки ж стали біля дверей храму.

3. Коли натовп дійшов до воріт храму, раптово відключили світло. Також туди під’їхала машина. З неї рейдери дістали болгарку і генератор. Потім з їх допомогою були зірвані замки спочатку з перших воріт, а потім і з других. Це дозволило нападникам проникнути на храмову територію.

Їх було близько 30-40 осіб. Серед них були як приїжджі, місцеві та журналіст Галина Єреміца, яка була співучасником організованого бандитського нападу на парафіян. В руках вони тримали арматуру, кийки та газові балончики.

Благо, що православні за допомогою мобільних встигли попередити односельчан про напад. А далі їм довелося дуже важко. Чоловіків, які захищали двері храму, не відразу, але все ж стягнули на подвір’я. Нападники били їх нещадно, до втрати свідомості, кийками, кулаками, ногами. Також трохи пізніше був побитий 17-річний хлопець, який разом з мамою прийшов на захист храму.

Звільнивши потрібний їм простір, «християни ПЦУ» спробували за допомогою болгарки зрубати замки. Однак щось трапилося з генератором і їх план провалився. Тоді в утворену після роботи болгарки щілину рейдери стали запускати сльозогінний газ, сподіваючись, що жінки, не витримавши задухи, відкриють храм. Але і тут їх чекала невдача: захисники стояли до кінця. Тоді розкольники почали лупити ломом по дверям, однак і ця спроба проникнення всередину церкви провалилась. Спочилий настоятель, отець Леонід готувався і до такого сценарію, тому двері укріпили не тільки замками, а декількома міцними засовами.

4. Варто відзначити, що паралельно з цим група людей на чолі з «кліриком» «ПЦУ» Назарієм Гагалюк заблокували дорогу в село з тим, щоб не пустити віруючих УПЦ на захист храму. Для цього використовувалися всі методи: шлях перегородили як спиляними тополями, так і машинами. Тому багатьом православним довелося залишити свій транспорт в полях і добиратися до місця подій пішки.

Назарій Гагалюк особисто перешкоджав бригаді швидкої допомоги потрапити у село та надати медичну допомогу постраждалим від штурму, поки його не змусив звільнити дорогу наряд Національної Поліції.

Повертаємося до подій біля храму:

5. Через хвилин 20 після початку інциденту приїхав наряд поліції. Двоє людей у ​​формі намагалися врегулювати ситуацію, але самі потрапили під удар рейдерів.

6. Тільки коли стали прибувати все нові і нові наряди правоохоронців, нападники стали «згортати активність». Зокрема, вони спокійно винесли болгарку і генератор за межі храмової території. Поліція це бачила, проте чомусь не зупинила і не затримала правопорушників.

7. Цікаво, що світло на храмовій території з’явилося відразу ж, як тільки туди прибув один з начальників місцевої поліції. Цікаво й те, що прихильники «ПЦУ» без проблем покинули місце злочину. Ніхто з них не був затриманий.

8. За підсумками біля храму залишилися тільки віруючі УПЦ і поліція. Постраждалі чоловіки написали заяви і сьогодні пройдуть процедуру, під час якої у них знімуть побої.

9. Всю ніч люди не розходилися, співали Христос Воскрес за упокій новоспочилого настоятеля отця Леоніда.

https://www.facebook.com/orthobuk/videos/693018928183213/

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024