ВІД СМЕРТІ ДО ЖИТТЯ: ТАКЕ МОЖЛИВО?

30.03.2020

Можливість лишитись життя призводить сучасника в стан паніки, адже він не звик міркувати на цю тему серйозно. Але смерть не фінал людського існування.

Ну не можуть люди примиритися з фактом того, що одного разу помруть. Обмеженість строків перебування на планеті Земля – центральне питання цивілізації, хоча про нього і не розмірковують у широких колах і публічно, вважаючи за краще ховатися в нескінченних потоках марної рутини та в порожніх розвагах. Смерть – питання без відповіді, а тому його постановка неминуче зачіпає сферу духовного, від якої матеріаліст поспішає відмахнутися. Але невже з останнім подихом все закінчиться?
«Істинно, істинно говорю вам: хто слухає Моє слово і вірує в того, хто Послав Мене, життя вічне той має, і на суд не приходить, але перейшов від смерті в життя» (Ін. 5:24). Христос обіцяє людям воскресіння і вічне життя. Крім того, Він говорить про те, що їх мине доля Суду Божого. В черговий раз Спаситель показує, що вічне щастя доступне, по-перше, тим, хто організовує життя за Його заповідями. Тут і заповіді блаженства, і вся мудрість, яка виходить з уст Христа, і, звичайно, головний закон любові. Ісус, як і завжди, кажучи як можновладний, в той же час залишається покірним: Він не називає себе Богом, але апелює до Бога-Отця. Тому, по-друге, шукаючи вічного щастя, Христос вказує необхідним умовам віри, тобто довіра Богові-Творцеві.

Грубо кажучи, людина повинна самостійно, щиро і вільно відкрити для свого розуму факт існування Вищої Істоти всесвіту, Творця всього і вся. Матеріалізм ущербний, так як фактично ампутує духовну складову життя людини. Християнські проповідники недарма регулярно говорять про те, що нездатні розгледіти серце Господa, не зможуть побачити його і після закінчення земного життя. Зміцнення впевненості в Бога подібно розвитку інтелекту, подорожі до незвіданого світу (яким виявляється власна душа). Праця з розвитком відчуття Бога в собі і виступає засобом зміцнення віри.

Людина, яка прийняла для себе рішення про реальність існування Бога і прагне до виконання заповідей, даних Ісусом Христом, і є та, за словом Спасителя, яка уникне засудження совісті на Страшному суді.Опинившись одного разу мертвою, ця віруюча щиро людина воскресне і буде з Творцем вічно. Вічність ця починається вже зараз, адже Христос для того і прийшов, щоб воскресити, перш за все, щоб не засихали душі людей без благодатного спілкування з Богом . І Він нікуди не пішов, Він тут, серед нас, віруючих в Нього.
Не випадково є знамените православне гасло «Христос серед нас!».
Відповідь на яке звучить так само життєстверджуюче: «Є і буде!».

Володимир Басенко

Джерело: https://pravlife.org/

Поділитись:

Читайте наші новини в Telegram, Viber

Інші новини

Архіпастир відвідав Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА»

23 липня 2024 року, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав літній Православний дитячий табір «СТЕЖИНА ДОБРА». Архіпастир поспілкувався з організаторами та учасниками літнього табору. Цього дня у таборі відбувся концерт, де дітки змогли проявити свої таланти. Владика Варсонофій подякував отцю Петру Шавулі, директору Вʼячеславу Михайловичу Скакуну, організаторам, наставникам та учасникам за прекрасне свято, а також […]

26.07.2024

Митрополит Варсонофій співслужив Предстоятелю за літургією в Ольгинському соборі Києва

24 липня 2024 року, в день памʼяті святої рівноапостольної великої княгині Ольги, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій співслужив за Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію в Ольгинському соборі міста Києва. На Малому вході Предстоятель нагородив почесного настоятеля собору протоієрея Всеволода Рибчинського Орденом Української Православної Церкви преподобного Іова Почаївського І ступеня; настоятеля собору […]

24.07.2024

Архієрей звершив літургію у день памʼяті прп. Антонія в Браїлівському монастирі

23 липня 2024 року, в день памʼяті преподобного Антонія Києво-Печерського, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому соборі Браїлівського жіночого монастиря. Його Високопреосвященству співслужили: духівник Вінницької єпархії протоієрей Олексій Мельничук, благочинний у справах монастирів архімандрит Єнох (Торак), клірики обителі та гості у священному сані. За богослужінням молилась іменинниця, настоятелька обителі ігуменя Антонія (Стеценко), […]

23.07.2024